Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Öt helyen épül autópálya

2004.04.09. 08:38
A jelenlegi mellett további 12 helyen indul el az idén autópálya-szakaszok építése. A fejlesztési program tervezett költsége 1056 milliárd forint.
Jelenleg öt autópálya-szakaszon végeznek kiviteli munkákat - mondta a Világgazdaság érdeklődésére Béni Gyöngyi, a Nemzeti Autópálya Rt. szóvivője. Ezek mellett további 12 helyszínen indul el az idén az építés valamelyik fázisa. Ennek eredményeképpen 2006. év végéig újabb négyszáz kilométerrel bővül az ország gyorsforgalmiút-hálózata.

Uniós támogatás

A fejlesztési program tervezett költségvetése 2003-2006 között 1056 milliárd forint, amely a gyorsforgalmi projektek mellett egyéb kiemelt közúti beruházásokat is tartalmaz. Magyarország az uniós csatlakozását követően a kohéziós és strukturális alapból is felhasználható forrásokhoz jut, amelynek egy részét a közúti infrastruktúra fejlesztésére lehet fordítani.

A jelenleg az M30-ason, az M3-ason, az M7-es két szakaszán, valamint az M70-esen van folyamatban kivitelezési munka. Közülük hármat - Polgár-Görbeháza (M3), Becsehely-Letenye (M7), Letenye-Tornyiszentmiklós (M70) - az idén szeptemberben adnak át, a Nyékládháza-Miskolc közötti (M30) szakaszt novemberben, az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi 19,5 kilométeres szakaszának kivitelezési munkáinak pedig 2005. június 30-a a tervezett befejezése. Az öt szakasz elkészültével összesen 76,5 kilométerrel bővül a sztrádahálózat.

Májusi szerződés

Nyolc sztrádaszakasz építésére az NA Rt. tavaly decemberben írta ki a közbeszerzést. Közülük öt projektnél (összesen 164 kilométer) májusban várható a szerződéskötés. Három eljárás még az ajánlattételi szakaszban van.

Az Európa-terv részeként, a gyorsforgalmi úthálózat bővítéséről született tavaly márciusi kormányhatározat rendelkezik az országos közúthálózat fejlesztésének, fenntartásának és üzemeltetésének hosszú és középtávú feladatairól, valamint finanszírozásának egyes kérdéseiről. Ez meghatározza a gyorsforgalmi úthálózat elemeinek kiépítését.

A programot megerősítette a 2003. évi sztrádatörvény, amely 2007-ig határozza meg a fejlesztési célokat és rendel hozzá költségvetési forrásokat. Ennek alapján 2006 végéig megépül további négyszáz, majd 2007 végéig pedig újabb 205 kilométer autópálya, illetve autóút.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.