Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Eladó a magyar Avanti

2003.03.20. 11:07
Kapcsolódó cikkek (1)
A Napi Gazdaság értesülése szerint magyarországi érdekeltségeit is eladná az Avanti International AG. Az anyavállalat már több érdeklődővel is folytatott előzetes tárgyalásokat az Avanti Rt. értékesítéséről.
Bár az OMV AG-nek a napokban eladott Avanti-csomagban nem szerepeltek a magyar benzinkutak, a Napi Gazdaság értesülése szerint itteni érdekeltségeit is eladná az Avanti International AG. Az anyavállalat már több érdeklődővel s folytatott előzetes tárgyalásokat az Avanti Rt. értékesítéséről, a társaságnál most elsősorban az OMV-vel való végleges megállapodásra összpontosítanak - nyilatkozta a lapnak Günther Marchtrenker, az AI vezérigazgatója.

Jelenleg a magyar Avanti üzleti helyzetének stabilizálása és a töltőállomás-hálózat teljes korszerűsítése folyik - tette hozzá Kőmíves István, a társaság vezetője.

Csak a kutak fele fekszik jó helyen

Az 1990-ben alapított, jelenleg 1,72 milliárd forinbt alaptőkével rendelező Avanti Rt. mintegy 40 üzemanyagtöltő-állomásából több is az országhatárhoz közeli településeken található. A kutak csaknem fele az Avanti tulajdonában van, a többit egyéni bérlők, illetve az üzemanyag-forgalmazóval közös cégek működtetik.

A magyar Avanti tavaly összesen 42 millió liter üzemanyagot értékesített. Ez kutanként átlagosan egymillió litert jelentene, ám a Napi Gazdaság információi szerint tavaly év végén - a karácsony előtti napokban - volt olyan határ menti Avanti-kút, ahol egy napon mindössze 50 liter üzemanyagot adtak el. Ez annak tudható be, hogy a szomszéd országokban már akkor olcsóbban lehetett bentint és gázolajat vásárolni.

Az összes Avanti-kút közül 15-20 igen jó helyen fekszik, ezek adják a társaság teljes bevételének nagyobb részét. A különböző cégektől ezekre már korábban is több vételi ajánlatot kapott az Avanti.

A Shellt és az OMV-t nem érdekli

Varga István, a Shell Hungary Rt. elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, a Shell megvizsgálta ugyan a társaságot, de a jelenlegi értékelés alapján nem pályázik az Avanti-kutakra.

Ugyanez érvényes az OMV-re is. A Napi Gazdaság Bernhard Hudiktól, az OMV kommunikációs vezetőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy az osztrák üzemanyagforgalmazó nem tervezi további Avanti-kutak megvásárlását. Ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a magyar Avanti kúthálózatának elhelyezkedése nem illik bele az OMV fejlesztési terveibe.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.