Vilma
-7 °C
4 °C

Jövőre olcsóbb lehet a banán

2004.12.28. 08:38
A hazai banánárak érezhetően emelkedtek decemberben, miután az itteni nagykereskedők májustól élő, kedvezményes vámú importkerete a főidény elejére kimerült. Jövőre nőnek a kontingensek.
A magyarországi banánforgalom a mostani főidényben legalább 20-25 százalékkal kisebb a múlt évinél Morócz Tibor, a hazai szakszövetség elnöke, egyben a Mota Kft. ügyvezető igazgatója becslése szerint. Egyrészt csökkent a kínálat, másrészt közel 30 százalékkal drágult a déligyümölcs. A kilogrammonkénti fogyasztói árszint december közepére megközelítette a 300 forintot. Az ok: májustól nálunk is az EU - tarifákon és kvótákon alapuló - vegyes banánbeviteli rendszere van érvényben, s e szerint a hazai importőrök a hátralevő hónapokra megközelítőleg csak a 70 ezer tonna körüli éves hazai fogyasztás 10 százalékáig kaptak kedvezményes vámú keretet. A hazai keret decemberre kimerült, így most a jóval nagyobb uniós kontingenssel bíró multik, elsősorban a Chiquita és a Dole diktálják az árakat.

A fenti véleményt erősíti, hogy az északnyugat-európai kikötőkben beszerezhető levámolt zöld banán kartonjáért (kb. 18 kilogramm) az elmúlt hetekben már átlagosan 14 eurót kellett fizetni az októberi 10-11 euróval szemben. A Magyarországra szállított banán kilónkénti nettó ára tehát eléri a 220-230 forintot, ehhez járul még hozzá az érlelési és a belső szállítási költség, valamint az áfa.

A Plus és Kaiser's üzletláncot ellátó Interfruct Kft. is úgy tapasztalja, hogy a saját vámolású, illetve a mások által levámolt banán ára között jelenleg kartononként mintegy 3,5 euró különbség adódik, ami lényegesen megdrágítja a kvótán felüli beszerzést.

Jó hír, hogy jövőre már a hazai import mintegy 40-45 százalékáig terjed majd a kedvezményes behozatali keret. 2006 januárjától pedig megszűnnek az EU-n belüli kontingensek, és csak vámok lesznek, amelyek nagyságáról jelenleg is folyik a vita. A kvótarendszer bevezetése egyébként az egész régióban éreztette a hatását: a világ legnagyobb banánszállító társasága, a Chiquita forgalma 16 százalékkal esett vissza az EU tíz új tagországában, 2003 hasonló időszakához képest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!