Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Kevesebb a bankkártyacsalás

2005.12.22. 11:53
Magyarországon a bankkártya-használatból eredő, a kibocsátónál keletkezett károk felét az ügyfelekre terhelik. A kárösszegen belül a netes visszaélések aránya csekély.
Az MNB tanulmánya szerint a bankkártya-üzletben a kibocsátói oldalon az első félévben kár 103,8 millió forint kár merült fel, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal kevesebb. Ez a százmilliós összeg kibocsátói forgalom 0,004 százalékát teszi ki, az egy évvel azelőtti 0,005 százalék után. A veszteség 10 százalékkal 91 millió forintra csökkent. Ennek több mint egyharmadát a kibocsátó bankok írták le saját könyveikben, közel felét kártyabirtokos ügyfeleikre terhelték rá, a fennmaradó részt pedig az elfogadó bankokra hárították át.

A kárösszeg feléért az ellopott és elvesztett kártyákkal történt visszaélések felelősek, míg a hamisított plasztiklapokkal elkövetett machinációk valamivel több, mint egyharmadát teszik ki. Az online vásárlást a kutatások szerint visszafogó nagy mumus meglehetősen kicsi: a mail/telefon/internet-hálózatokon keresztüli kártyahasználathoz kapcsolódó kár aránya csupán 7 százalék volt. Ez a virtuális kártyák kibocsátásával, valamint a biztonságos kártyahasználatot minden visszaélési kategóriában elősegítő SMS küldéssel magyarázható. (A műveleteket követő SMS küldésen kívül a kibocsátók kártyáik EMV chippel történő ellátásával, monitoring rendszereik folyamatos fejlesztésével és a PIN kód várhatóan egyre gyakoribb használatának előírásával igyekeznek korlátok közé szorítani a visszaéléseket.)

Az elfogadói üzletágban felmerült kár 9 százalékkal 64 millió forintra nőtt, a forgalomhoz viszonyított arány 0,003 százalék maradt. A mail/telefon/internet útján, valamint az elvesztett kártyákkal okozott kár kategóriák kivételével, abszolút értékben, mindegyik visszaélés formában csökkent a kárérték. Itt is az ellopott és a hamisított kártyák viszik a prímet, rendre 34, illetve 30 százalékkal, a kárösszeghez viszonyítva. E téren ugyanakkor csökkenés történt, részben annak köszönhetően, hogy a bankok már a szerződéskötés során biztonsági szempontból szűrik a kereskedőket, másrészt folyamatosan fejlesztik kártyafigyelő programjaikat.

Növeli a kártyaelfogadás biztonságát a POS berendezések chip kártya elfogadására alkalmassá tétele is. A 34 millió forintos veszteség több mint felét a kibocsátókra, több mint tizedét a szerződött kereskedőikre terhelték a bankok, egyharmadnyi részt pedig saját könyveikben kényszerültek leírni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!