Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Leépítésekre készülnek a magyar bankok

2003.02.18. 09:35
Megtorpanóban van a kereskedelmi bankok lakáshitelezéssel összefüggő létszámbővülése, az idén több helyen is leépítésekre lehet számítani, a fiókhálózat azonban közben tovább bővül.
A magyarországi bankok átlagos állományi létszáma az 1999 évi csúcspont után 2001-re 7,5 százalékkal csökkent. A lakáshitelezés felfutása ezután 2,5 százaléknyit tudott javítani a helyzeten. Most azonban az elvárt keményebb költséggazdálkodás és a fokozódó bizonytalanság ismét megnyirbálhatja a banki alkalmazottak számát.

A 20-25 százalékos leépítést tervező Postabank mellett információink szerint legalább 15 százalékkal szeretné csökkenteni alkalmazottai számát a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) és ezer főtől válna meg az OTP Bank. A Napi Gazdaság úgy értesült, hogy a CIB Bank épp most állhat stratégiai váltás előtt. Amennyiben a pénzintézet a jövőben lemond a lakossági tömegszolgáltatások fejlesztéséről, minden bizonnyal itt is sokan kerülhetnek az utcára.

Az információtechnológiai fejlesztésekkel indokolják a leépítéseket

Az egy-egy területen végrehajtott leépítések persze nem minden esetben jelentenek állástalanságot az érintett dolgozóknak. Az OTP-nél végrehajtandó ezerfős leépítést az információtechnológiai fejlesztés, a háttérterületek centralizálása teszi lehetővé. Az pedig, hogy közülük hány munkatársat tud majd az OTP más területeken foglalkoztatni, nagyban függ attól, milyen ütemű lesz a lakáshitelezés bővülése az idén. Spéder Zoltán alelnök ezt a területet egyébként a bank idei tervei teljesülésének egyik fő bizonytalansági tényezőjének nevezte pénteki tájékoztatóján. A bank létszáma egyébként tavaly 541 fővel, 8770 főre bővült.

Az MKB szintén információtechnológiai megújulással indokolja a létszámleépítést. A pénzintézet ugyanakkor továbbhalad a fiókbővítéssel: a tavalyi 3 fiók után idén Egerben és Budaörsön avatnak új kirendeltséget. Ugyanakkor még ezekkel az irodákkal is messzinek tűnik az a 100 fiókból álló hálózati cél, amit a piaci hírek szerint a bankvezetés középtávon szükségesnek tartana az üzleti expanzióhoz.

Bővítik a fiókhálózatokat

A lakossági piacon sikerekre pályázó bankok előtt nincs más út, mint a fiókhálózat bővítése. Az egyszerű számlaforgalomnak ugyan mind nagyobb része zajlik elektronikus csatornákon - e területen is komoly fejlesztésekről szólnak a hírek -, ám a fő húzóerőt jelenleg a hitel, döntően a lakáshitel jelenti, amelynél viszont megkerülhetetlen a személyes kapcsolattartás.

A piac elbizonytalanodását jelezheti ugyanakkor, hogy a tavaly 13 új fiókkal hálózatát 79 tagúra bővítő Erste Bank visszafog a tempóból: az idén csak 2 budapesti és egy esztergomi helyszínen tűnik majd fel a kék-piros logó. A döntően kis létszámú, 4-6 fős kirendeltségekbe felvett szakemberek ugyanakkor további létszámbővítést jeleznek, mivel a bank nem tervez leépítéseket. A dolgozói létszámát tavaly 620-ról 639-re bővítő Inter-Európa Banknál a napokban véglegesítik az idei fióknyitási terveket, híreink szerint néhány új fiók mindenképp megkezdi működését.

Egyértelműen a hálózatbővítés mellett kötelezte el magát ugyanakkor a Raiffeisen. A bank a tavaly megnyílt 4 budapesti és az újszegedi fiók után, idén Baján, Veszprémben, Hódmezővásárhelyen és Nagykanizsán biztosan megjelenik, míg új régióközpontot avatnak Kecskeméten és Nyíregyházán. A program két kisebb fiók, a zalaegerszegi és a fertődi új helyre költöztetésével lesz teljes. A költséghatékonyabb bővülési tervet érhetjük viszont utol a banknál akkor, amikor azt látjuk, hogy munkatársi létszáma a fentiek ellenére is csak 8,7 százalékkal, 1315 főre fog növekedni a tervek szerint a 2002-es 15 százalékos bővülés után.

A költségek féken tartásának útját járja immár évek óta a Budapest Bank. Az előző években jó néhány fiókját bezáró bank 2002-ben sem nyitott új fiókot, ugyanakkor több egységet korszerűsítettek. Az elmúlt évet 1676 fős állománnyal záró bank létszáma nem változott lényegesen, ám igazgatási költségeiből 4 százalékot faragott le az elmúlt évben is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.