Árpád
-2 °C
9 °C

Drágák a magyar bankkártyák

2003.02.28. 11:30
A kereskedelmi egységek bankkártya-elfogadással kapcsolatos (meglehetősen borsos) költségei a jövőben még nőhetnek is, pedig a plasztikkártyákkal tavaly már kevesebb helyen fizethettek az ügyfelek, mint egy évvel korábban.
Nemzetközi viszonylatban a bankkártyával kifizetett bolti vásárlásoknál a kártyakibocsátó bankok 1 százalék körüli jutalékot kapnak úgynevezett tranzakciós interchange-díjként - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó Lívia Judith, a MasterCard Magyarországért és Horvátországért felelős külkapcsolati igazgatója. Magyarországon azonban ez a mérték eléri az 1,4 százalékot. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a kártyahasználat költségei nem csökkennek és az elfogadói hálózat sem bővül az eredetileg várt ütemben.

A jövőben akár bérleti díjat is kérhetnek

A kereskedőktől kapott jutalék mértéke ma már messze elmarad az első terminálok hőskorában kért 3,5-4 százaléktól - mondta el a lapnak Nemcsics Róbert, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) ügyvezető igazgatója. A Magyarországon döntően a szolgáltató szektorban, illetve kiskereskedelmi egységekben POS-terminálokat üzemeltető cég szakembere szerint az átlagos díjmérték 2-3 százalék között mozog, de jelentősebb forgalom esetén ennél kevesebb is lehet. Azoknál a kereskedőknél azonban, ahol a bevétel alapján a bankok nem látják indokoltnak POS-terminált, a jövőben az is előfordulhat, hogy a jutalékon felül bérleti díjat is fognak kérni a leolvasókat üzemeltető cégek.

A POS-terminálok üzemeltetése ugyanis - érvelnek - nem olcsó mulatság. Nem véletlen, hogy a magyarországi piacon a K&H és a legnagyobb bankkártya-kibocsátó OTP Bank mellett csak a Postabanknak és az Inter-Európa Banknak van a többiekhez képest igen szerény POS-hálózata. A belföldi interchange-díj mellett a kereskedőktől kért jutalékból kell fizetni a nemzetközi kártyatársaságok (Visa, MasterCard) tranzakció-továbbítási és -feldolgozási díját is. Ez persze egy Magyarországon belüli tranzakció esetén igen szerény összeg, a nemzetközi gyakorlatban a forgalom nagyságától és a fizetési távolságától függően 0,02-0,22 euró között mozog. A fennmaradó - nagyjából 0,6-1,0 százalékos - marzs fedezi a terminálüzemeltető bank összes operációs költségét, a berendezés kihelyezésétől, az elfogadórendszer üzemeltetésén keresztül a 24 órás ügyfélszolgálat költségeiig.

A kiadások felsorolásakor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az elfogadó bank viseli a tranzakciós kockázatokat. A MasterCard kimutatása szerint a csalások és a visszautalások ügyintézése esetenként 60 euróba kerülnek az elfogadóhálózatot üzemeltető bankoknak a tényleges veszteségen felül.

A csatlakozás után változhat a díjstruktúra

Sokak szerint az interchange-díjak csökkentésében a kezdeményező szerep az önmagában közel 3 millió kártyát kibocsátó OTP Bankra hárulhatna. Ugyanakkor, mint Hargitai Terézia, a hitelintézet bankkártyaüzletágának igazgatója elmondta, számos olyan költségtényezővel kell kalkulálniuk a magyarországi bankoknak, amelyek a mérsékeltebb interchange-díjcsökkentés mellett szólnak. Az egyre bővülő bankkártya-elfogadói kör ellenére sincs hazai elszámolás, a Magyarországon belüli fizetéseket is nemzetközi rendszereken keresztül számolják el.

Kedvezőbbé válhatnának a fizetéssel kapcsolatos kondíciók, ha - több nyugati ország gyakorlatához hasonlóan - különválasztanák az eltérő kockázattal bíró betéti és hitelkártyás fizetések elszámolását. Csakhogy Magyarországon ez sem jelentene ez idő tájt átütő változást a hitelkártyák csekély aránya, valamint a konstrukciók keveredése, azaz a debitkártyákhoz általában nyújtott folyószámlahitel miatt. Ennek ellenére az igazgató bizonyos abban, hogy hazánk uniós csatlakozása után a hazai interchange-díjak is hozzásimulnak majd az EU-ban elfogadott mértékhez.

Radu P. Obreja, a Visa régiós elnök-helyettese szerint is sokat lendíthet a díjstruktúrán, hogy az EU-csatlakozás után a magyar bankok a CEMEA régióból az európai régióba kerülnek át, ami azt jelenti, hogy más interchange-szintet fognak számukra megállapítani. Ez a díjcsökkenés ugyanakkor nem egyik napról a másikra következik be, így ennek hatása Hargitai véleménye szerint inkább csak középtávon érvényesül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.