Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Hová vigyük a pénzünket?

2005.07.25. 10:25
A sorozatos kamatvágások kapcsán időről-időre körül kell néznünk a lekötött betétek piacán, ha a bankoknál szeretnénk elhelyezni megtakarításunkat, korántsem mindegy ugyanis ki mennyit fizet. A kamatok természetesen jelentősen mérséklődtek, míg a mezőny átrendeződött. Legutóbbi körképünk óta igencsak egyszerűsödött a kép, a legjobb ajánlatokat két bank, az Erste és a Raiffeisen kínálja.
Idén összességében már 275 bázisponttal csökkent a jegybanki alapkamat (minden hónapra jutott kamatvágás). A jelenlegi várakozások arra utalnak, hogy augusztusban újabb 25 bázispontos csökkentés következhet, a ráta így 6.5%-ra módosulna. A tendenciák természetesen a lekötött betétek piacán is éreztetik hatásukat: egyre kevesebbet kapunk megtakarításaink lekötéséért.

Három összeg, négy futamidő

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: nyolcszázezer, hárommillió és nyolcmillió forint, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni. A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Az adatokat minden esetben a banki honlapokról szereztük be július 22-én, pénteken. Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat elemeztük, tehát azt vizsgáltuk, hogy az adott napon elhelyezett betét lekötése esetén mekkora éves kamatra számíthatunk.

Nyolcszázezernél Raiffeisen

A legkisebb összegnél egyértelműen a Raiffeisen dominált, a négy futamidőből háromban ez a bank adta a legkedvezőbb ajánlatot. Egy hónapos lekötésre 6,05 százalékos, három hónaposra 5,75 százalékos, egy évre 5,55 százalékos éves kamatot nyújtanak.

Féléves futamidő esetén az Erste Bank 5,7 százalékos ajánlata a legjobb, ők a többi futamidő esetén a második helyen vannak 0,05-0,55 százalékpontos "hátránnyal". A hat hónapos lekötésre aRaiffeisen adta a második legjobb ajánlatot, mindössze 0,05 százalékponttal rosszabbat, mint az Erste. A harmadik helyen a legrövidebb futamidő esetén az MKB, a többi futamidőnél a CIB végzett.

Hárommillióra már 6,8 százalékot is adnak

Továbbra is tartja magát a megállapítás, mely szerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamatokkal honorálják a bankok. Sőt, tovább szélesedett a kamatkülönbség a 800 ezres és a 3 milliós eset között: míg ez korábban átlagosan csak 0,25 százalékot tett ki, addig mostanra néhol az 1 százalékot is eléri.

Ha 3 000 000 forintunk van, még egy éves lekötésre is kaphatunk 6,25 százalékos kamatot az Erstétől, amely abszolút első helyet szerzett: mind a négy futamidőre ez a bank kínálja a legjobb kamatot: egy és három hónapra 6,75, míg félévre 6,8 százalékot.

Egy és három hónapra az MKB adta a második legjobb ajánlatot (6,34 és 6,24 százalék), a Raiffeisen lett a harmadik (6,3 és 6 százalék). A Raiffeisen féléves futamidőre is a harmadik legmagasabb kamatot kínálta (5,9 százalék), a második a CIB (6 százalék). Míg az egyéves lekötést választók számára már a második legkedvezőbb lehetőséget jelenti (5,8 százalék), egy évre az MKB ajánlata a harmadik legjobb (5,73 százalék).

Az Erste nyolcmilliónál is mindent visz

Ahogyan a három-, úgy a nyolcmillió forint lekötésekor is az Erstebank feltételei a legjobbak, és egy-két tizedszázalékkal magasabbak a kamatok, mint a hárommillió forint esetén. Egy és három hónapra 6,8 százalékos, félévre 6,9 százalékos, egy évre 6,5 százalékos kamatot nyújt az Ersténél elhelyezett nyolcmillió forint.

A további dobogós helyezések is ugyanazok, mint a hárommilliós összegnél: egy- és három hónapra az MKB a második, a Raiffeisen a harmadik. Félévre CIB, Raiffeisen, egy évre Raiffeisen, MKB a további sorrend. A kamatok egy kivételével 6,1 százalék fölött vannak - az MKB egy évre csak 5,93 százalékot ad -, vagyis a piac igencsak kiegyenlítetté vált.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.