Vilma
-7 °C
4 °C

A Bankszövetség nem kér az extraadóból

2006.06.16. 16:16
A Bankszövetség szerint ágazati megkülönböztetés a kamattámogatásokra kivetni tervezett járadék, aminek ráadásul nem a bankok, hanem az ügyfelek a kezdeményezettjei. Nem akarnak extraadót, csak arányos közteherviselést.
A bankok véleménye nem változott azt követően sem, hogy kiderült: mégsem a hitelintézetekre eredetileg két évre (2005-re és 2006-ra) kivetett úgynevezett bankadó (mértéke a társasági adóalap 8 vagy a kamatkülönbözet 6 százaléka) érvényességét hosszabbítanák meg, hanem a hitelekhez nyújtott állami kamattámogatásra vetnének ki húsz százalékos járadékot.

Nem a bankoknak, hanem az ügyfeleknek rossz

"Semmilyen ágazati megkülönböztetést nem tudunk elfogadni" - nyilatkozta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás szerint ha mégis bevezetnék az állami kamattámogatás után a bankokra kirótt húsz százalékos járadékot, át kellene gondolniuk, kívánnak-e - és milyen mértékben - támogatott hiteleket folyósítani. A bankszövetség tárgyalásokat kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal (PM), de végleges megállapodás még nincs - mondta az elnök.

A tervezett elvonással kapcsolatban a bankszövetségnek alkotmányossági aggályai vannak, ugyanis olyan állami támogatást akarnak megadóztatni, amelynek nem a bankok, hanem a bankok ügyfelei a kedvezményezettjei - hangsúlyozta Erdei Tamás. A bankok csak közvetítő szerepet játszanak, erre szerinte bármiféle járadék kivetése, ráadásul visszamenőleges hatállyal, elfogadhatatlan.

Arányos teherviselésben részt vennének

A bankok tudomásul veszik, hogy a költségvetés nehéz helyzetben van, s ezt meg kell oldani. Támogatják az alapvetően kiadáscsökkentéssel kapcsolatos intézkedéseket és tudomásul veszik, hogy az egyensúly megteremtése adóemeléssel is jár. Az arányos teherviselésben készek részt venni - jelentette ki a bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás emlékeztetett arra, hogy a hitelintézetek az utóbbi két évben is extraadót fizettek. Ezért nem tudják elfogadni a további terheket, különösen olyan bevételek után, amelyeknek nem ők a kedvezményezettjei. A bankszövetség bízik abban, hogy a szektor különadója nem marad fenn, ellenkező esetben minden fórumot igénybe vesznek annak érdekében, hogy ne kerüljön bevezetésre.

A kamat- és árfolyamadó bevezetése igazodik az Európában kialakult gyakorlathoz, s bár negatívan érinti a bankokat, el tudják fogadni. Erdei Tamás szerint a lakossági megtakarítások a kamatadó bevezetése miatt nem csökkennek jelentős mértékben. Úgy vélekedett, hogy a bankok közötti verseny miatt ennek terhét nem lehet csak az ügyfelekkel megfizettetni, a bankok kamatrése csökkenni fog. Az adó szeptember 1-jei bevezetését ugyanakkor vitatják, mert ehhez az informatikai rendszert át kell állítani, a részletek azonban nem ismertek, a felkészülést ezért csak július közepén tudják megkezdeni.

A szakértők sem támogatják

A bankokat terhelő extra elvonást neves pénzügyi szakértők is vitatják. Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója szerint inkább a kamattámogatást kellett volna eltörölni. A javaslat szerinte ötletelésnek tűnik, és öngólt rúgott vele a kormány. Az intézkedés ugyanis elsősorban a jelzálog-hitelintézetek helyzetét rontja, köztük az állam többségi tulajdonában lévő FHB Jelzálogbankét, amelynek vagyonát a kamattámogatás után fizetendő járadék bevezetése leértékeli

Bokros Lajos, a CEU professzora, korábbi pénzügyminiszter a bankadót nem tartja értelmesnek. "Ahelyett, hogy a kamattámogatást eltörölné a kormány, a tervezett adóztatással torzítást alkalmaz, amely rontja a versenyszerkezetet, miközben az óhajtott célt az áttekinthetőbb adózás jelentené" - mondta a Napkeltében.

László Csaba, a KPMG adópartnere, korábbi pénzügyminiszter szerint "halálbiztos", hogy a hitelintézetek kamattámogatás-adóztatására vonatkozó javaslat nem fog mostani formájában megmaradni. Szerinte tisztázni kell, kik lennének az alanyai, s pontosan mely kamattámogatásos hitelekre terjed ki. Úgy vélekedett, érdemes a következményeken, a gazdasági hatásokon jobban elgondolkodni, ami esetleg indokolhatja az egész konstrukció felülvizsgálatát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.