Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Kamatversenybe kezdtek a bankok

2006.06.20. 08:34
Kamatháború van kirajzolódóban a magyar banki piacon. A pénzintézeti ajánlatok hihetetlen kamatszintekkel kecsegtetnek – döntően a rövidebb megtakarításokra. A 7 százalékos éves kamatszint sem elérhetetlen.

A K&H Bank 2 hónapos akciós betétjének 7,17 százalékos kamatszintje például közel 3 százalékponttal magasabb, mint amit egy hónappal ezelőtt ajánlott a pénzintézet. A bank azonban még így sem tudhatja magáénak a legmagasabb „sima” (külön feltételhez nem kötött) betéti ajánlatot adó bank címét: az MKB-nál ugyanis a 60 napos megtakarításokra 7,2 százalékos kamatot fizetnek.

A három hónapos betételhelyezők Mekkája mostanság a Polgári Takarékszövetkezet Prémium betétje lehet. A 7 százalékos kamat 140–225 bázispontnyi kamatugrás után alakult ki.

Persze semmi sincs ingyen. A takarékszövetkezetnél a legnagyobb betétösszegekre a többi soron állandósul a kamatcsökkentés – a 12 hónapos betétnél 0,3 százalékponttal csúszott lejjebb a korábbi 6 százalékos ajánlat. Nem sokkal jobb a helyzet a K&H-nál és az MKB-nál sem: az előbbi az új 2 hónapos betéti akciójáért az egy hónapos akciós kamatot véreztette ki, míg az utóbbinál a 3 és 6 hónapos soron a kismegtakarítók kapnak 20-25 bázisponttal alacsonyabb kamatot.

A három hónapos betéti harcba benevezett – kellemetlen mellékhatások nélkül – a Raiffeisen is: a 6 százalékos ajánlat 1–1,55 százalékpontos előrelépés az egy hónappal korábbi kamatszinthez képest.

Hosszabb távra is lehet

Vannak ugyanakkor „hosszú távú” versenyzők is. Az Inter-Európa Banknál például a 6 hónapos megtakarítás lett a preferált betétforma: az 1 millió forint feletti megtakarításokra ajánlott 5,8 százalékos kamat 165 bázisponttal rúgta feljebb a korábbi kamatszintet. A bank az éves megtakarítások esetén jó kamatot ugyanakkor csak a 10 millió forint feletti betétekre kínál (5,6 százalékot), a kisebb betételhelyezők a korábbi kamatszinttel számolhatnak.

Alaposan átalakította betéti struktúráját a Citibank. A pénzintézet a rövid futamidőkön inkább csökkentette ajánlatait, ám a 6 hónapos betétek esetében már fél százalékpontos kamatszint-emelkedést tapasztalunk, a 12 hónapos, 10 millió forintot meghaladó megtakarításokra kínált 5,45 százalékos kamat pedig 90 bázisponttal magasabb, mint egy hónapja volt.

Érdekes a változás a Budapest Banknál. A pénzintézet 4 hónapos akciós betétje akár 6,1 százalékos éves kamatot is kínál, ám eközben a 6 hónapos akciós betét a múlté lett – az új kondíciós lista már 0,75 bázisponttal alacsonyabb kamatszinttel honorálja a pénzüket fél évig a bankra bízni szándékozókat, mint május közepén. A 4,25–5,25 százalékos kamatsáv ugyanakkor nagyon jól cseng az ennél hosszabb betéti időszakban gondolkodók számára: a BB azzal, hogy összefésülte a két lekötési idő kamatszintjeit, 25–95 bázisponttal emelte meg a korábbi 12 hónapos betétekre kínált kamatajánlatát.

A változtatók közül egyedül az Erste az, ahol csak egy irányban mozogtak a kamatok. A bank minimális mértékben – 5–20 bázispont erejéig – lejjebb vitte az 1, illetve 3 hónapos megtakarításokra kínált éves kamatok szintjét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.