Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Költséges mulatság a külföldi bankkártyahasználat

2003.08.14. 08:22
Jókora óvatlanság, ha külföldi pénzköltésünket a hazai kártyahasználati szokások szerint tervezzük meg, a bankok ugyanis igencsak eltérő euró- és dollárárfolyamot alkalmaznak. Kimagaslóan drágának számít az OTP, a Postabank és az ING. Külföldi kártyás vásárlásnál a különbség akár hét forint is lehet eurónként.
Nem árt alaposan tájékozódni indulás előtt, hogy a kártyánkat megéri-e külföldön is használni. A többszöri valutakonverzió nemcsak a készpénzfelvételt teheti költségessé, de igencsak megdrágíthatja az ingyenesnek hirdetett vásárlást is. Ráadásul az euró és a dollár egymáshoz viszonyított elmozdulása további felbecsülhetetlen kockázatot visz a rendszerbe.

Átváltási díj akár kétszer is

A legrosszabb esetben kétszer váltják át a kártyatulajdonos külföldi költését, mire a terhelés a számláig elér. Például az eurót - ha a kártyatársaság így állapodott meg a bankkal - előbb dollárra konvertálják, majd ezt az összeget a bank a saját deviza-eladási árfolyamán forintra váltja.

A folyamat ugyanakkor eltérő lehet, attól függően, hogy forint vagy deviza alapú, illetve Visa vagy EuroCard/MasterCard logós plasztiklapról van szó.

A bankok döntenek az elszámolás devizaneméről

Bár a köztudatban a EuroCard kártyát az euró, a Visa kártyát pedig a dollár alapú elszámolással azonosítják (azaz a helyi devizáról mindig uniós valutára vagy zöldhasúra váltják át az összeget), a gyakorlatban valójában a bankok maguk választhatják meg, milyen devizanemben számoljanak el - mondták a Visánál és a MasterCardnál.

A Visa a világ 15 legfontosabb valutáját ajánlja fel a vele leszerződött pénzintézetnek, s az átváltásoknál a - saját megfogalmazása szerinti - nagybani árfolyamot használja. Ezt a kurzust az elmúlt 24 óra devizapiaci történéseit, illetve a nagyobb piaci szereplők által használt jegyzést figyelve kalkulálja ki, s - mint a társaságnál fogalmaztak - igyekeznek versenyképesek maradni. Erre az árfolyamra egyébként a hazai hitelintézeteknek nincs semmiféle ráhatásuk.

A MasterCard Europe-nál a magyar bankok többsége euró alapú elszámolást kér, de akad, aki dollár, illetve angol font mellett dönt - mondta Zdenek Houser, a MasterCard Magyar- és Horvátországért felelős igazgatója. A napi árfolyamot a MasterCard elszámolóháza állapítja meg.

OTP, Postabank, ING - a kis drágák

Innen már a hazai hitelintézeten a sor: a kártyatársaság által megküldött terhelést már neki kell forintosítania. Árfolyam szempontjából a kibocsátott bankkártyák piaci részesedését tekintve 60 százalék feletti részarányával az első helyen szereplő OTP Bank, a Postabank és az ING Bank számít kimagaslóan "drágának".

Az OTP devizaeladási, a Postabank számlakonverziós eladási árfolyammal számol, míg a piac egyik marginális szereplője, az ING a pénztári középárfolyamot emeli meg 1,5 százalékkal, és ezen a számított árfolyamon váltja át a külföldről ráterhelt összeget forintra - mondták érdeklődésünkre az említett társaságoknál. Ezen árfolyamok mindegyike jóval magasabb, mint a többi hitelintézet által használt deviza-, illetve bankkártya-eladási árfolyam.

Deviza alapú kártyáknál, ha az adott kártyatársaságtól érkező terhelés pénzneme megegyezik a kártyához tartozó számla pénznemével, az adott összeg elszámolása gyakorlatilag egy az egyben történik, azaz a magyar bank semmilyen átszámítást nem végez. Az ING ilyen tekintetben is különleges: mivel mindkét külföldi kártyatársasággal dollárban számol el, az előző logika alapján a beérkező terhelést minden változtatás nélkül tovább kellene terhelnie az ügyfél számlájára.

A költség nem korlátozza a költést

Ezzel szemben a bejövő dollár értékét először pénztári középárfolyam plusz 1,5 százalékon átszámítják forintra, amit azután pénztári középárfolyam mínusz 1,5 százalékon visszaszámítanak dollárra, és az így kapott összeget vonják le a kártyatulajdonos számlájáról. Azoknál a tranzakcióknál, ahol a külföldi kártyatársaság más pénznemben számol el a bankkal, mint az ügyfél számlájának pénzneme (például euró alapú számla Visa kártyával), az átváltás általában az adott hitelintézet deviza-középárfolyamán történik.

A magyarok külföldi költéseit mindenesetre a dolog összetettsége nem zavarja. A Visa International legfrissebb összesítése szerint a 2003 áprilisával záruló egyéves időszakban 22 százalékkal nőtt a magyar Visa kártyákkal külföldön bonyolított tranzakciók száma, miközben a költekezés volumene 31 százalékkal, 129 millió dollárra (29,5 milliárd forintra) emelkedett.

Évi négymilliárd dollár konverziós költség
Nagy-Britanniában egyre több kereskedő használ saját átváltási árfolyamot, ezzel növelve bevételeit. A londoni Harrod'sban például egy tengerentúli vásárlónak dollárral való fizetést javasoltak, ami a jóhiszemű illetőnek két százalékkal magasabb átváltási árfolyamot eredményezett, mint ha Visa kártyájával fizetett volna, s a saját bankja végezte volna a konverziós műveletet - írja a The Wall Street Journal Europe. A Harrod's azonban csak egy azon nem pénzügyi társaságok közül, amelyek bevételeiket a 3-5 százalékos átváltási díjaikkal igyekeznek növelni. Az ok nagyon egyszerű: szemet vetettek arra az évi mintegy 4 milliárd dolláros bevételre, amelyet a nemzetközi kártyatársaságok, illetve a pénzintézetek - angliai vásárlásaik alkalmával - konverziós költség címén zsebre tesznek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!