Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

A bankkártya a legnépszerűbb

2001.08.08. 15:07
Tízből hét magyar felnőtt ügyfele valamely banknak - derül ki a Gfk Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből. A pénzintézet kiválasztásában sokkal fontosabb szempont a lakhelyhez való közelség, mint a megbízhatóság.
Az idei év második negyedévében a magyarországi felnőtt lakosság 69 százaléka volt ügyfele valamelyik pénzintézetnek, szemben a tavalyi hasonló időszak 60 százalékával.

A forintalapú kártya a legnépszerűbb

A GfK a 15 éves és idősebb lakosságot reprezentáló ezer fő személyes megkérdezése alapján kimutatta, hogy a legnépszerűbb banki szolgáltatás a bankkártyás forint-alapú folyószámla, amit eddig az ügyfelek kétharmada nyitott.

A kutatásból kiderült az is, hogy az átlagot meghaladó arányban rendelkeznek bankkártyával például a 20-49 évesek, az érettségizettek és a diplomások, a havi nettó 100 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban, illetve a 20 ezer lakosúnál nagyobb városban élők.

A Nagy Klasszikus: a betétkönyv

A szolgáltatások között a második legnépszerűbb a takarékbetétkönyv, amellyel a válaszadók 19 százaléka rendelkezik. A kutatás szerint bankkártya nélküli folyószámlát a lakosság 18 százaléka nyitott.

A GfK kimutatta, hogy átlagon felüli arányban váltottak takarékbetétkönyvet a 60 évesek vagy idősebbek, a havi nettó 100-140 ezer forint közötti jövedelmű háztartásban, valamint a vidéki kisvárosokban és falvakban élők.

Kurrens cikk a hitel is

A kutatóintézet szerint a negyedik legelterjedtebb szolgáltatás a hitel, amit a megkérdezettek 12 százaléka vett fel. A hiteleket felvevők főleg 30-39 évesek, szakmunkásképzőt végzettek és diplomások, illetve olyanok, akiknek a háztartásban a havi nettó jövedelem 100-140 ezer forint között van.

Hajlandóak újra sorban állni

A GfK közölte: a következő egy-két évben a megkérdezettek egyharmada szándékozik újonnan igénybe venni valamilyen pénzügyi szolgáltatást. Leginkább azok, akik már ügyfelei valamelyik banknak. A nem-ügyfelek körében ez az arány mindössze 12 százalék.

Konzervatív ügyfelek

A bank kiválasztásával kapcsolatban a megkérdezettek elmondták: döntéskor a hagyományokat 36 százalék, a lakóhelyhez való közelséget 32 százalék, a megbízhatóságot 21 százalék, míg a munkáltató ajánlatát 20 százalék erejéig vennék figyelembe.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.