Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Kevesebb benzint veszünk

2005.09.08. 07:44
Magyarországon nem a többi országhoz, hanem a fizetésekhez képest drága a benzin. A 98-as és a 95-ös benzinből egyre kevesebb fogy, a dízelből azonban többet veszünk.
Az utóbbi egy-két hónapban a benzin iránti kereslet csökkenésének üteme felgyorsult. Budapesten például júliusi adatok szerint mintegy 8 százalékos visszaesés volt az elmúlt év ugyanezen hónapjához képest - mondta Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Ugyancsak változást jelent a 98-as oktánszámú benzin piacának visszaszorulása, ez azonban inkább azzal függ össze, hogy a Mol Rt. a tavalyi év októbere óta ebbe az üzemanyagfajtába nem kever ólompótló adalékokat, így jó néhányan kénytelenek lemondani erről benzinfajtáról.

Ezzel szemben a gázolaj forgalma az utóbbi időben 5 százalékkal növekedett, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a gazdaság növekszik, és az élénkülő szállítási feladatokat leginkább dízelüzemű gépjárművekkel, teherautókkal oldják meg. A bővülésben azonban kétségtelenül az is szerepet játszik, hogy az újautó-eladásokon belül a dízelmotorosok aránya 25 százalék körülire emelkedett - tette hozzá Wilde György. Ez a mutató egyébként Franciaországban vagy Ausztriában 60 százalék körül mozog.

A főtitkár megjegyezte, hogy Magyarországon nem a többi európai országhoz képest magas az üzemanyagok ára, hanem a fizetésekhez képest. Egy átlagosnak mondható fizetéssel bíró osztrák állampolgár ugyanis ötször annyi benzint tud venni egyórai fizetéséből, mint magyar társa, ráadásul Ausztriában kisebb az adó, mint Magyarországon.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.