Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Négy forinttal drágul a benzin

2005.06.06. 13:42
A motorbenzin árát négy, a gázolajét hat forinttal emeli a Mol szerdán. A cég szerint a benzin 10, a gázolaj 15 forintos drágítását indokolná a világpiac.
A motorbenzin literenkénti fogyasztói árát négy forinttal, a gázolajét pedig hat forinttal emeli a Mol Rt. június 8-án, szerdán 0 órától. Az egy hónappal ezelőtt tapasztalt árcsökkenést követően az elmúlt két hét folyamán a nemzetközi olajpiacokon ismét jelentősen emelkedtek az árak.

A Mol az emelés fő okának azt nevezi, hogy a világszerte dinamikusan növekvő fogyasztással a kőolaj-kitermelés és a finomítók termék-kibocsátása nem tudott lépést tartani, valamint hogy a legfontosabb felhasználói térségekben az igényekhez viszonyítva alacsonyak a készletek.

Többel kellene

Május közepe óta a Brent típusú kőolaj jegyzésára közel 13 százalékkal, hordónként több mint 6 dollárral emelkedett. Ugyanezen időszakban a motorbenzin jegyzésára mintegy 10 százalékkal, tonnánként közel 40 dollárral, a gázolajé 17 százalékkal, közel 80 dollárral nőtt, melynek hatását tovább fokozta a forint közel 5 százalékos gyengülése a dollárhoz viszonyítva. E piaci változások Magyarországon pillanatnyilag a motorbenzinnél literenként közel 10, a gázolaj esetében pedig több mint 15 forintos hazai fogyasztói áremelést indokolnának - a Mol közleménye szerint.

A Mol a világpiaci árak hatását - az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a fogyasztás alakulásának folyamatos figyelemmel kísérése mellett - a belföldi üzemanyagárakban csak bizonyos fokozatossággal érvényesíti, abban az esetben, ha az elmúlt hetekben tapasztalt igen magas árszint tartósnak bizonyul.

A nagykereskedelmi ár változása következtében a 2005. június 8-án 0 órától érvényes fogyasztói árak úgy változnak, hogy a 95-ös ólmozatlan benzin litere 260,50 forintba, a 95-ös keverék benzin 263,50 forintba, a 98-as ólmozatlan benzin 269,50 forintba, a diesel gázolaj pedig 250,00 forintba kerül majd.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.