Miklós
-7 °C
2 °C

Jönnek az automata benzinkutak

2004.10.19. 08:32
Automata benzinkúthálózatot akar kialakítani franchise formában az Eurotankomat Kft.A skandináv mintára indított vállalkozás első egysége várhatóan kora tavasszal nyílik. Egy-egy partnerének 35-40 millió forintos beruházásra kell felkészülnie.
Jövő tavasszal akarja megnyitni az első, referenciaként működő automata benzinkútját az Eurotankomat Kft, amely negyven-ötven egység kialakítására lát reális esélyt Magyarországon - tudta meg a Világgazaság a társaságtól. A kft. a minap befejeződött budapesti nemzetközi franchise-expón mutatkozott be. Mint Orgován Zoltán ügyvezető elmondta: most véglegesítik a franchise-rendszert, s a már felállt informatikai távfelügyeleti rendszer birtokában a közeljövőben ülhetnek le tárgyalni az egyik üzemanyag-nagykereskedő céggel.

Skandináv gyakorlat

A 2003-ban alakult kft. a skandináv gyakorlatban meghonosodott megoldást akarja elterjeszteni. A svéd-finn Autotank csoport még 1964-ben kezdte meg működését Stockholmban, és a világon elsőként vezette be ugyanabban az évben a bankjegyelfogadó üzemanyag-kiadó fizetőterminált. Huszonegy évvel később a terminált bankkártya-elfogadásra is alkalmassá tették, három éve bevezették a mobiltelefonos fizetést. Jelenleg az Autotank rendszerében több mint tízezer bankjegy-, illetve bankkártya-elfogadó automata benzinkút működik Európában, évente közel 600 új készüléket állítanak üzembe.

Célpontban a kis települések

A leendő franchise-partnernek magának kell biztosítania a töltőállomáshoz szükséges területet. Emellett 1-1,5 millió forintos egyszeri franchise-díjat kell fizetnie, a franchise-átadó Eurotankomat Kft. pedig 35-40 millió forintért kulcsrakészen szállítja a töltőállomást, megszervezi az üzemanyag- és az alkatrészellátást.

Az ügyvezető szerint várhatóan zömmel kisebb településekről vagy rosszul ellátott kisvárosokból várnak érdeklődőket. Felmérésük szerint legalább 1500 olyan település van Magyarországon, ahol érdemes próbálkozni. Orgován Zoltán úgy véli: a vállalkozók 3-5 éves megtérüléssel számolhatnak attól függően, hogy mekkora az éves forgalmuk. Szakértők szerint az évi egymillió liter mutató fölötti teljesítmény ad igazán reményt arra, hogy nyereségessé tegyék a vállalkozást. Ez azonban teljesíthető, ha a településen elegendő a helyi és az átmenő forgalom.

Magyarországon kuriózum a megoldás

Magyarországon egyelőre egyetlen automata benzinkút üzemel, egy mosonmagyaróvári vámudvarban - tudtuk meg a Magyar Ásványolaj Szövetségnél, ahol jelezték: a jövedékiadó-törvény szerint az üzemanyag-kiskereskedőknek hiteles számlát vagy nyugtát kell adni, amihez valamilyen személyzet jelenléte szükséges. Ezzel kapcsolatban Orgován Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy az Autotank-rendszerben erre megvan a megoldás, amit a Pénzügyminisztérium elfogadott.

Olajipari szakértők szerint az automata benzinkutaknak ott lehet komoly szerepük, piacuk, ahol távol vannak egymástól a lakott területek, mint például Skandináviában. Magyarországon azonban két üzemanyagtöltő állomás közötti távolság 20 kilométernyire tehető, mi több, a három piacvezető cég, a Mol, az OMV, a Shell két kútja között a legrosszabb esetben sincs több 50 kilométernél.

Az Eurotankomat Kft.-nél azonban azt mondják: a Shell számos európai országban üzemeltet normál töltőállomáson automataszigeteket, úgymond gyorsítósávként. Ilyen választékbővítő jelleggel Magyarországon is mindenképp szerepe lehet a személyzet nélkül üzemelő benzinkutaknak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!