Tihamér, Annamária
19 °C
33 °C

Brutális benzináremelés jöhet

2009.01.07. 15:24
Olyan elképesztő mértékű emelkedést produkáltak hétfőn és kedden a tőzsdei üzemanyagárak, hogy ha a hét hátralévő részében nem enyhül a nyomás, akkor a Portfolio.hu számításai szerint kezdhetnek aggódni a magyar autósok.

A múlt heti záró értékhez képest a tegnap esti piaczárásig 24 százalékkal drágult dollárban mérve a benzin ára, az amerikai fizetőeszköz forinttal szembeni erősödése miatt pedig hazai fizetőeszközben mérve 28 százalékos a drágulás. A gázolaj esetében csak alig volt visszafogottabb volt a rali, itt dollárban 21, forintban 26 százalékkal emelkedett az ár péntek este és kedd este között.

A nagy emelkedés okaként az olajár szárnyalását lehet megjelölni, mely azonban még az 50 dolláros szintek mellett is a hosszabb távon várható értéke alatt tartózkodik, állítja Szűcs Örkény a Solar Capital vezérigazgatója.

Az ünnepek alatt a Mol nem változtatott árain. A Portfolio véleménye szerint ha az olaj és olajtermékek árai a múlt év végén kezdődött mértékben emelkednek tovább, akkor hamarosan elkezdhetnek emelkedni a magyar kutakon az üzemanyagárak. Most úgy tűnik előállt ez a helyzet, hiszen ha megnézzük a tegnap esti záró benzin jegyzéseket, azok az utolsó Mol árdöntése (2008. december 20.) óta 27 százalékos száguldást mutatnak forintban mérve, miközben a gázolaj piacán összességében 21 százalékos drágulás történt azóta.

Egy ekkora mértékű elmozdulás szinte bizonyosan jelentős áremelésre sarkallja majd a Molt, már ha a termékárak nem esnek durván vissza a hét hátralévő részében. Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette az árdöntések már nem annyira kiszámíthatóak, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai áremelés, de a Portfolio véleménye szerint a jelenlegi szituáció alapján 10 forint feletti lépés valószínűsíthető.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!