Ambrus
-7 °C
3 °C

Csökkenhet az üzemanyag adója

2003.07.15. 09:35
Becslések szerint évente 12-30 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el az állam a túl magas benzinárak miatt. Az összes szomszéd országban, még Ausztriában is olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk. A benzinturizmust adócsökkentéssel és rendészeti eszközökkel szorítaná vissza a pénzügyminisztérium.
A benzinturizmus visszaszorítása érdekében a pénzügyi tárca nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy jövőre csökkentsék az üzemanyagokat terhelő adók mértékét - értesült a Magyar Hírlap. A napilapnak nyilatkozó pénzügyminisztériumi szóvivő szerint gondolkoznak ilyen javaslaton is a jövő évi költségvetés előkészítésekor.

A térségben nálunk a legdrágább a benzin

A Magyar Hírlap hétfői száma szerint a magas hazai adók miatt az összes környező országhoz képest hazánkban a legmagasabb a benzin és a dízel gázolaj ára. Még Auszriában is olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk, a keleti szomszédainknál pedig két-háromszor kevesebbe kerül az üzemanyag.

A 95-ös benzin például Ukrajnában 146, Romániában 58 forinttal olcsóbb literenként, mint nálunk. Romániába akár ötven-hatvan kilométert is érdemes autózni, nagyobb méretű tankkal rendelkező gépkocsik esetében még ekkora távolságot megéri megtenni. Ukrajnába még messzebbről is el lehetne indulni, hiszen az ottani ár harmada a hazainak.

Szerdán ismét emelkednek az árak

A Mol hétfőn jelentette be, hogy ismét emeli árait. Ezúttal literenként öt forinttal drágul a benzin, hárommal a gázolaj. A döntést a Mol a nemzetközi olajárak emelkedésével indokolta.

A Magyar Ásványolaj-szövetség szerint a magyarok benzinturizmusa évente harmincmilliárd forintnyi áfa- és fogyasztásiadó-bevételtől fosztja meg a magyar államot. A PM is ismeri ezt a becslést, mondta Máté Dániel szóvivő a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, hogy ők az adókiesést 12-30 milliárd forint közé teszik.

A PM szerint nem elég az adócsökkentés

Egyes határszakaszokon csökkenteni lehetne a benzinturizmust az adók mérséklésével, ám az ukrán és a román feketeimportot a hatalmas adókülönbség miatt kizárólag adócsökkentéssel nem lehet visszaszorítani - tette hozzá a PM szóvivője. Ezzel kimondatlanul arra utalt, hogy itt rendészeti eszközökkel lehetne felszámolni az üzemanyagok illegális behozatalát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!