Piroska
-12 °C
-2 °C

Két forinttal csökken hétfőtől a benzinár

2004.07.23. 13:05
A jövő héttől ismét csökken a benzin jövedéki adója 1,60 fillérrel, ami a fogyasztói árakban két forintos csökkentést eredményez. A dízel ára nem változik.
A jövő hét elején ismét csökken a motorbenzin jövedéki adója, mivel az üzemanyag átlagára az elmúlt két során meghaladta a 250 forintot - tudatta közleményben a Pénzügyminisztérium. A héten született kormányrendelet szerint a jövedéki adó 1 forint 60 fillérrel lesz kisebb, ami literenként a benzinnél 2 forintos árcsökkentést tesz lehetővé.

Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb áru értékesítésből származó áfa-többlet bevételt a jövedéki adó mérséklésére fordítsa és ezzel tompítsa a drágulást. A mostani döntést ismét a világpiaci drágulás váltotta ki.

A benzin esetében a kormány először május 23-tól csökkentette 1 forint 60 fillérrel, majd június 4-től további 80 fillérrel a jövedéki adót, ami összesen 3 forintos ármérséklést eredményezett literenként. Amikor a világpiaci termékár-változások hatására ismét mérséklődött a hazai benzinár, a kormány két lépésben, június 21-én, illetve 28-án visszaállította a benzinnél az eredeti jövedéki adó szintet.

A gázolajnál nincs változás, ott korábban is csak kisebb mértékű jövedéki adó csökkentésre került sor, mivel az áringadozás nem volt olyan jelentős.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.