Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Befagyasztás előtt a reálbérek?

2003.05.27. 10:48
Szakértők szerint a reálbérek visszafogásával folytatja a kormány a költségvetés helyzetének stabilizálását. Erre utal a miniszterelnöknek az bejelentése, miszerint a kormány csak annyit tud vállalni, hogy az árakkal lépést tudnak tartani jövőre a bérek. A vállalatok már idén módosítottak a béremelési terveiken. Döntésüket elsősorban a vártnál jóval alacsonyabb infláció befolyásolta.
A szocialista párt országos választmányának hétvégi ülésén Medgyessy Péter úgy fogalmazott: a bérek az árakkal lépést tudnak majd tartani jövőre, de ennél többet nem ígérhet. Elemzők szerint ez arra utal, hogy a kormány a reálbérek visszafogásával folytatja a költségvetés helyzetének stabilizálását - írja a Napi Gazdaság.

Tavaly 12 százalékkal nőtt a reálbér, hárommal a GDP

A középtávú gazdaságpolitikai program 2004-re még 3 százalék körüli reálbér-növekedést tervezett. Bár a tavalyi és az idei esztendőre a megvalósultnál és a várhatónál mérsékeltebb dinamika szerepelt az előrejelzésben. A FigyelőNet adatai szerint 2001-ben kétszer, tavaly már több mint három és félszer gyorsabban nőttek a reálbérek, mint GDP és a termelékenység. A Kopint Datorg felmérése szerint két éve 8, tavaly 12,3 százalékkal nőttek a reálbérek, miközben a GDP bővülése 3,8 százalékról 3,3-ra csökkent.

Makroelemzők szerint jót tenne a magyar gazdaság versenyképességének a bérnövekedési ütem visszafogása. A költségvetésnek 800 ezer közalkalmazottal számolva akár 40 milliárd forint megtakarítást is hozhat a tervezettnél mérsékeltebb bérkiáramlás jövőre. Erre a megtakarításra pedig szükség lesz, hiszen a középtávú 4-4,5 százalékos GDP-növekedési prognózis tarthatatlan. Az inflációs feltétel viszont várhatóan hozza éves átlagban a 4 százalékos tervet, vagyis itt nem keletkezik rejtett tartaléka a büdzsének.

A munkaadók támogatják a tervet

A munkaadói oldal nem zárkózik el az ötlettől. A jelenlegi világgazdasági helyzetben az is eredménynek tekinthető, ha nem csökkennek a reálbérek - fogalmazott Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. A kormányzati tervekhez azonban a szakszervezeteknek feltehetően lesz egy-két szavuk.

A kormány terveitől függetlenül, elsősorban a tervezettnél alacsonyabb infláció miatt, számos munkahelyen máris csökkentették az idei béremelési terveket. A Világgazdaság információi szerint idén a ténylegesen végrehajtott emelés fél százalékkal elmaradhat a tervezettől. A múlt év közepén még 6,3 százalékos inflációt valószínűsítettek erre az évre, ám a pénzromlás éves mértéke áprilisban már négy százalék alatt volt.

Vissza kell fogni a kiadásokat

A kormányfő a hétvégén annak a véleményének adott hangot, hogy mind a költségvetésben, mind pedig a lakosság körében szükséges a kiadások visszafogása. A költségvetésen belül ez a hiány csökkentését jelenti, a háztartások esetében pedig vonzó lehetőségeket kell teremteni a megtakarítások növelésére - mondta a miniszterelnök. Tavaly a GDP 6,5 százaléka volt a költségvetési deficit, idén pedig a tervezett 4,5 százalékhoz képest "nem lesz lényeges eltérés" - idézte a Medgyessyt a Napi.

A kormány első évét értékelő Adatok és tények című, a Miniszterelnöki Hivatalban készített elemzés valamivel pesszimistább konjunkturális prognózist ad, mint amilyet egy évvel ezelőtt festettek a kormányzati szakemberek. A kiadvány úgy fogalmaz, hogy 2003-ban a magyar gazdaság közel négy százalékkal növekedhet, a költségvetés készítésekor azonban még 4,5 százalékos prognózist használtak. A korábbi növekedési előrejelzést már a pénzügyminiszter is túl optimistának nevezte, László Csaba szerint a magyar gazdaság növekedési rátája legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint Németországé.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!