Vendel
7 °C
11 °C

1,2 millió az éves átlagbér

2003.05.29. 16:06
Tavaly az átlagos összevont jövedelem 14 százalékkal 1,114 millió forintra emelkedett az önbevallást benyújtók adatai alapján, míg az átlagos adóteher ennél kisebb mértékben, 11 százalékkal 667 milliárd forintra nőtt.
Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: az átlagos adóterhelés tavaly 22,6 százalék volt, ami 1 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez jórészt annak is köszönhető, hogy jelentősen, 27 százalékkal nőttek az igénybe vett adókedvezmények, amelyek összege 160 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb mértékű növekedést az adójóváírások produkálták, amelyek összege 65 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt.

Bérátlag: 1,198 millió forint

A kedvezményeken belül a lakáshitelre felvett adókedvezmények összege megháromszorozódott, 12 milliárd forintot tett ki. A családi kedvezmények mértéke tavaly 41 milliárd forint volt, ami megegyezik az előző évi adattal. Vámosi-Nagy Szabolcs kitért arra, hogy az önbevallók bérátlaga éves szinten 1,198 millió forint volt, így az adóhivatal adatai szerint az átlagbérrel rendelkezők még nem érik el a legfelsőbb 40 százalékos adókulcsot.

A leggazdagabb Pest megye

Az átlagos jövedelmek a megyék átlagában 952 ezer forintot tettek ki, ennél magasabb 5 megyében volt az átlag. A "leggazdagabb" Pest megyében 250 ezer forinttal kerestek többet a megyei átlagnál. A legnagyobb elmaradást 2001-hez hasonlóan Szabolcs megyében mutatta ki a hivatal, ahol az átlagnál 152 ezer forinttal voltak alacsonyabbak az éves jövedelmek. Szintén jelentős az elmaradás Békés megyében, ahol átlagosan 145 ezer forinttal kerestek kevesebbet az önbevallók.

755 millió forint a legmagasabb

Az elnökhelyettes arról is beszámolt, hogy az önbevallások alapján tavaly a legmagasabb jövedelem Magyarországon 755 millió forint volt, míg az első száz legmagasabb jövedelemmel rendelkezők közé minimum 79 millió forintos éves jövedelemmel lehetett bekerülni. A legmagasabb jövedelem 2001-ben 385 millió forint volt, míg az első 100 legjobban kereső körébe minimum 72 millió forintos éves jövedelemmel lehetett bekerülni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.