Salamon
7 °C
13 °C

Az ígértnél alacsonyabb béremelés?

2003.07.21. 08:42
A PM számításaiban a pénzügyminiszter által bejelentettnél alacsonyabbnak látszik a béremelés. A szakszervezetek szerint a kormány további másfél százalékkal növeli a központosítás arányát. Az érdekképviseletek szerint a bérből és fizetésből élők havi 3500 forintot veszítenek.
László Csaba pénzügyminiszter szerint jövőre kilenc-tíz százalékos bruttó béremelésre van kilátás. A Pénzügyminisztériumban - szintén e napon - tartott háttérbeszélgetésen azonban más számok hangzottak el, amelyekből inkább nyolc százalék alatti bruttó bérnövekedés következik.

Leépítések a közszférában

A tárca ugyanis állítólag a közszektorban öt százalékos nominális bértömegnöveléssel és két-három százalékos létszámcsökkenéssel kalkulál (ebből egy százalékpont a "természetes fogyás"). Így az alacsonyabb létszám magasabb béremelést jelenthet. A versenyszférában pedig nyolc százalék körülire becsülik a bérnövekedés ütemét.

Megnyugtathatják a piacot az államháztartási hiány csökkentésére irányuló kormányzati törekvések - értékelte az újabb részletek fényében a kormány terveit Barcza György, az ING Bank Rt. elemzője. Megalapozottságuk ugyanakkor változatlanul kétséges: Barcza számításai szerint a tervekben szereplő 3,8 százalékos deficit a valóságban közelebb lehet a 4,8 százalékhoz.

Mindez 210 milliárd forintos különbséget jelent, amelynek legnagyobb tételét a kiadási oldalon szereplő 160 milliárd forint - nehezen megvalósítható - csökkentés jelenti. A költségvetési szféra bruttó bérei az inflációnak megfelelően öt százalékkal nőhetnek, ugyanez a versenyszféra esetében kilenc százalék lehet - vélte az ING elemzője.

Megint az alkalmazottakat sújtják?

A szakszervezetek nehezményezik, hogy a kormányzat előzetesen nem konzultált velük terveiről, ráadásul az intézkedések megint leginkább a bérből és fizetésből élőket sújtják. A tervezett 130 milliárdos többletbevétel, ami az adókulcsok változtatásának elhalasztásából fakad, a munkavállalók zsebéből havi nettó 3500 forintot húz ki - véli Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Tovább központosít a kormány

Számításaik szerint a kormány további másfél százalékkal növeli a központosítás arányát, ami nem az olcsóbb és hatékonyabb kormányzás irányába mutat. Az intézkedéscsomag jócskán nehezítheti az őszi érdekegyeztetési tárgyalásokat, mivel a munkavállalók nettó bérkiesésüket várhatóan megpróbálják a munkáltatóknál kompenzálni. Mindez nem javítja a versenyképességet, hiszen a bruttó bérek már így is a legmagasabbak a régióban - mondta Borsik.

Ötletek alapján nem lehet a közszolgáltatásokat megreformálni - reagált a bürokrácia leépítését sürgető véleményekre Szabó Endre, Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője. A köztisztviselőket és közalkalmazottakat is képviselő szervezet elnöke szerint a közszféra egyes szektorai jelentősen alulfinanszírozottak. A Fórum támogatja a közszféra reformját, de csak átfogó és koncepciózus változtatást, nem pedig a finanszírozás átgondolatlan megnyirbálását - mondta Szabó.

Az idei bérnövekedés májusban sem lassult a KSH adatai alapján. Az első öt hónapban a bruttó nominális átlagkereset 14,3, a nettó pedig 18,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Míg a cégek folyamatosan fogják vissza a bruttó béreket, a közszféra bérei a tavalyi emelések bázishatása miatt továbbra is tartják magas szintjüket. A januári negyven százalék után ugyan csökken az emelkedés mértéke, de az öthavi gyarapodás éves szinten így is csaknem 25 százalék.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!