Judit
3 °C
6 °C

Többet dolgozunk alacsonyabb bérért

2003.12.17. 08:14
A tagjelölt országokban az átlagbér az egyhatoda az unióbelinek, s ezért havonta tíz órával többet kell dolgozni.
A tagjelölt országok és az EU-tagállamok átlagbére között hatszoros a különbség: az uniós átlag 3159 euró, a tagjelölteké csak 519 euró. Az Eurostat 2000. évi adatfelvétele - ez a legfrissebb felmérés - szerint Magyarországon 566 euró volt a munkaerőköltség havonta, ami kilenc százalékkal magasabb a térség átlagánál, de csak 18 százaléka az EU átlagának. Portugáliában ennek kétszeresébe, Németországban pedig hatszorosába kerül egy ember alkalmazása.

Bulgáriában a legolcsóbb a munkaerő

A tagjelölt országok közül a munkaerő havi költsége Bulgáriában és Romániában a legalacsonyabb (196, illetve 230 euró), a legmagasabb pedig Cipruson, ahol 1638 euró. A második helyen Szlovénia állt 1291 euróval. A többi hét jelölt országban az alkalmaztatás költsége 350 és 700 euró között váltakozott.

Munkaerőköltségnek minősül a munkaerő alkalmazásával kapcsolatban felmerülő, a munkáltatót terhelő minden kötelezettség, így a bér, a nyugdíj- és egészségbiztosítás általa fizetendő része, a munkanélküli-alapokhoz való hozzájárulása, a természetbeni és szociális juttatások, költségtérítések és a továbbképzés költségei. Az uniós szinten harmonizált munkaerőköltség-kutatás a az ipar és szolgáltatások egészére kiterjedt, s a tíz főnél többet dolgozó vállalkozásokat érintette.

Heti tíz órával több munka

Az iparban és a szolgáltatásban egy munkavállaló havi alkalmaztatásának költsége Svédországban volt a legmagasabb, havi 4047 euró, míg Bulgáriában a legalacsonyabb, ahol havonta 196 euróba került egy alkalmazott. Az EU-ban és a tagjelölt országokban egyaránt a pénzügyi szférában a legmagasabb az egy főre jutó havi munkaerőköltség, általában ezt követi a villamosenergia-, gáz-, hő- és vízellátás, valamint a bányászat. A szolgáltatások munkaerőköltsége 10-20 százalékkal magasabb, mint az iparé.

A munkaerőköltség összetételében jelentős különbségek vannak, de legnagyobb részét mindenütt a bérek adják. Dániában szinte a teljes munkaerőköltséget a fizetés teszi ki (89,3 százalék), ĺrországban 86,1 százalék ez az arány, míg a csatlakozásra váró országok közül Ciprus az első 84,8 százalékos hányaddal. A legkisebb részarányt, 66,5 százalékot Svédországban jegyezték fel, utána következik Románia és Magyarország 67 százalékkal.

Az egy alkalmazott által havonta ledolgozott órák száma a tagjelölt országokban 8-10 órával magasabb, mint az uniós tagállamokban. Az EU-ban Franciaországban, Németországban és Finnországban dolgoznak az átlagosnál kevesebbet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.