Piroska
-12 °C
-2 °C

Kóka: Pénzügyi analfabéták vagyunk

2006.08.29. 14:23
A pénteken kezdődő tanévben hatvan iskola mintegy háromezer tanulóját kezdik pénzügyi ismeretekre tanítani. A kezdeményezést a Budapesti Értéktőzsde indította, a programra a gazdasági minisztériummal együtt 60 millió forintot költenek az idén. A gazdasági miniszter reményei szerint megszünteti a pénzügyi analfabetizmust és ösztönzi az öngondoskodást. A pénzügyi képzés még ebben a kormányzati ciklusban kötelező középiskolai tantárggyá válhat.

A legtöbb magyar évekig tanul, hogy dolgozhasson, majd évtizedekig dolgozik, hogy pénzt kereshessen, de nem tanulja meg, hogyan fektethesse be okosan a pénzét - festett szomorú képet a magyar pénzügyi kultúráról a gazdasági miniszter. Kóka János szerint a magyarok jelentős része pénzügyi analfabéta, emiatt is van, hogy sokan párnacihában tartják a pénzüket, mások azonnal elköltik. Még rosszabb a helyzet azokkal, akik eladósodnak, mert sokszor nem is értik, mit jelent devizában tartozni, fogalmuk és képességük sincs megvédeni magukat az árfolyam-ingadozásokkal szemben, így kiszolgáltatottaká válnak - tette hozzá a miniszter.

A pénzügyi kultúra javítását tűzte ki célul a Budapesti Értéktőzsde is akkor, amikor pályázatot írt ki középiskolák számára pénzügyoktatás elkezdésére. A 84 pályázóból első körben 30 iskola kapott 15 millió forintnyi támogatást, majd a GKM újabb 15 milliójával még 15 iskolát vontak be a programba.

Meg lehet gazdagodni tisztességesen

Kóka, aki üzletemberként a leggazdagabb magyarok toplistájának állandó szereplője lett, pénzügyi kultúránk lehangoló helyzete ellenére is bizakodó, mondván, a felmérés adatai szerint a fiatalok kezdik megtanulni: a tisztességes meggazdagodás módja elsajátítható, nem kell ahhoz pénzügyi zseninek lenni. A miniszter szerint egyre többen megértik, hogy ha valaki szabad akar lenni, valamennyi spórolt pénzt össze kell gyűjtenie. A 2003-ban elvégzett kutatásból az is kiderül: diákok kilencven százaléka szerint esély van arra, hogy divattá válik a pénzhez értés, így ők is, a szüleik is fontosnak tartják a pénzügyi ismeretek oktatását.

A kádárizmusban álszent módon nem beszéltünk a pénzről és a gazdagságról, meggazdagodásról, most ez a tabu is ledőlhet - összegezte a miniszter, aki szerint ezzel a programmal az öngondoskodás szellemét is sikerül erősíteni a fiatalokban. A Nagyon Laza Miniszter még egy szójátékot is megengedett magának, miszerint az öngondoskodás ma azt jelenti, hogy az emberek azt kérik a politikustól: "ön gondoskodjon rólam". A programot 55 millió forinttal támogatja a minisztérium, amelynek vezetője kijelentette: céljuk az, hogy még ebben a kormányzati ciklusban kötelezővé váljon a középiskolákban a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása.

A kultúra, az kultúra

Ezt segítheti, hogy az oktatási tárca jövőre kezdi a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, és a munkában már komoly szerepet szánnak a kísérleti képzést most elindító hatvan középiskola tapasztalatainak is. Erről már Hiller István oktatási miniszter beszélt, aki szerint az okos pénzkezelés éppúgy a kultúra szerves része, mint a test- vagy viselkedéskultúra. A miniszter szerint a BÉT és az értéktőzsde által gründolt Öngondoskodás Alapítvány létező társadalmi igényt vett észre, erre utal az, hogy 84 iskola pályázott.

Arról, hogy a diákok számára a kormány által bevezetett felsőoktatási tandíj miatt is életbevágó, hogy már a középiskolában elkezdjenek spórolni, a miniszter szemérmesen nem beszélt. Azt viszont elmondta, hogy a képzés programja a világhálón is megtalálható, így ahhoz minden diák hozzájuthat, nemcsak azok, akik a pályázaton nyertek iskolákban tanulnak.

Amerikai import

A nyertes iskolák egyébként 500-500 ezer forintot kaptak az Öngondoskodás Alapítványtól, a pénzből 250 ezer jutott az intézménynek, ugyanennyi az oktatásban részt vevő tanároknak. A tőzsde a tanárok felkészítését is magára vállalta, ehhez kilenc részből álló tananyagot állítottak össze, mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke. "Közös felelősségünk, hogy a társadalom versenyképes legyen, ennek alappillére, hogy tudjunk bánni a pénzzel" - indokolta Szalay-Berzeviczy, hogy a BÉT miért tartotta fontosnak a pénzügyi ismeretek oktatásának felkarolását.

A képzés a második félévben már külföldről importált módszerrel folytatódik, erre költenek 40 milliót a GKM 55 milliójából. A tananyagnak ez második része az Egyesült Államokból származó digitális oktatási program, amely segítségével eddig nyolcmillió diák tanulta meg, hogyan mozoghat otthonosan a kisbefektető a tőzsdén - mondta Szalay-Berzeviczy. Az alapítvány elnöke, Gecser Ottó annak a reményének adott hangot, hogy a kezdődő kormányzati megszorítások ellenére sem csökken a megtakarítások összege. Szerinte ha az emberek azt látják, hogy másoktól nem számíthatnak segítségre, hajlamosak többet költeni arra, hogy hosszú távon gondoskodjanak magukról.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.