Auguszta
4 °C
22 °C

Az anonim betétállomány háromnegyedét nevesítették

2002.09.15. 10:51
Az év első hét hónapjának adatai azt mutatják, hogy változatlan intenzitással folyik az anonim betétek nevesítése, ez év július végéig az ilyen betétállomány értékének mintegy háromnegyed részét alakították át névreszólóvá - mondta Balogh László, a pénzmosás elleni tevékenység koordinálásával megbízott kormánybiztos az MTI-nek.
A kormánybiztos elmondta: az első héthavi adatok tükrében a már átalakított 340 milliárdnyi betét után még 109 milliárd forint összegű anonim betét nevesítése van hátra. Ez év július végéig 2,1 millió betétet írtak át névre szólóvá a különböző hitelintézetek, ami az összes névre szóló és anonim betét együttes számának 38 százalékát jelentette. Az adatok azt mutatják, hogy a januári átlagosan 86 ezer forintos egy betétre jutó megtakarítás július 31-ére lecsökkent 34 ezer forintra.

Kis összegű betétek

A folyamat igazolta azt a "prekoncepciót", hogy az anonim betétek nem igazán nagy összegű megtakarítások. Az átalakított betétek átlagos értéke ugyanis 170 ezer forint volt. A nevesített 2,1 millió, előzőleg nem névre szóló betétből mindössze 3 ezer olyat találtak a hatóságok, amelyek ötmillió forint feletti megtakarításra vonatkoztak.

A kormánybiztos hozzátette: valószínűleg lassulni fog a betétek további átalakítása. Arra nem lehet számítani, hogy a teljes, nem nevesített állományt átalakítják, hiszen néhány kisösszegű "jeligés" takarék valószínűleg már elveszettnek mondható.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.