Miklós
-7 °C
2 °C

Gazdát cserél a West End és a Pólus

2003.02.15. 14:40
A vevő a beruházások atyja és eddigi résztulajdonosa Demján Sándor, valamint a magyar származású kanadai befektető, Peter Munk. A két ismert üzletember konzorciuma a kanadai TrizecHahn csoporttól, az EBRD-től és az amerikai AIG biztosítócégtől veszi meg a három bevásárlóközpontot.
Új tulajdonosokhoz kerül a főváros a West End City Center (WECC) és az épületben levő Hilton Hotel, valamint a rákospalotai és a pozsonyi Pólus és kiegészítő épületei - értesült a Magyar Hírlap. A vevő Demján Sándor és kanadai partnere, Peter Munk. A legnagyobb közép-európai ingatlanüzletet az OTP Bank finanszírozta.

Hatszázmillió euró

A Trigránit Fejlesztési Rt. ingatlanjainak eladásáról a fő tulajdonos Trizec még 2000-ben döntött. A gigantikus ingatlancsomagban az 1996 októberében megnyílt, 56 ezer négyzetméteres budapesti Pólus és a csaknem ilyen nagyságú pozsonyi bevásárlóközpont mellett az 1999-ben átadott WECC szerepelt. Ezek együttesen mintegy százmilliárd forintba kerültek a beruházóknak. Ebből a WECC egymaga negyvenmilliárd forintot tett ki. A három nagyberuházás jelenlegi értékét mintegy 600 millió euróra teszik.

A most bejelentett ingatlankivásárlással párhuzamosan sor került a Trigránit fejlesztés alatt álló vagyonelemeinek eladására is. Ebből a Trizec 50 százalékos részét Demján Sándor és cége vette meg, a fennmaradó részt az EBRD és az AIG vásárolta meg. Ez a "csomag" tartalmazza a budapesti Millenniumi Városközpont vegyes használatú területeit, ahol a kulturális tömb építkezése már megkezdődött és a pozsonyi Pólus mellett épülő irodakomplexumot is.

A napilap szerint a tranzakció eredményeként a Demján Sándor által ellenőrzött vállalat tulajdonrésze 70 százalék, az EBRD-é és az AIG-é pedig együttesen 30 százalék lett. A Trigránit közleménye hangsúlyozza, hogy a kétlépcsős ügylet eredményeként friss tőkével erősödik meg a Trigránit, amely így képes agresszív regionális fejlesztési terveit gyorsabb ütemben végrehajtani. A cég a térségben hárommilliárd euró értékű beruházását a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák állammal közösen kívánja megvalósítani.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.