Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Bioetanol-üzemek épülhetnek

2006.02.16. 09:40
Mintegy 40 millió eurós beruházással egy évi százezer tonna bioetanol előállítására képes üzem építését készíti elő Martfűn a Duna Fejlesztési Kft. Az osztrák-magyar állami tulajdonú cég négy további helyszínen is hasonló beruházásokat tervez, s több biogáz-hasznosítási fejlesztés előkészítésében vesz részt.
Megkezdte az előszerződések megkötését a helyi gazdálkodókkal Martfű térségében a Duna Fejlesztési Kft., tervei szerint a Szolnok melletti településen egy évi százezer tonna bioetanolt előállító üzem épülhet fel. A fejlesztés értéke 40 millió euró lesz, s a tervezett üzemben kukoricából, valamint édes cirokból és csicsókából állítják majd elő a benzin gyártásánál felhasználható bioetanolt. A Duna Fejlesztési Kft. a projekt tervezésében és a finanszírozás megszervezésében vesz részt, míg a beruházás költségeit a cég mögött álló befektetők forrásaiból és banki hitelből finanszírozzák. Érsek Tibor, a Duna Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az elérhető alapanyag-mennyiség felmérését követően az engedélyezést is elindítják, s optimális esetben az építkezés is elkezdődhet még az idén. A cég Komárom-Esztergom, Békés, Somogy és Baranya megyében egy-egy hasonló beruházást készít elő, s folyik a további lehetőségek feltérképezése is.

Kormányzati segítséget is várnak

A vállalkozás a projektek állásáról szóló jelentését a napokban küldi el a Miniszterelnöki Hivatal regionális fejlesztésekért felelős politikai államtitkárának. Ez lehetővé teszi a beruházások beillesztését a megújuló energiaforrások hasznosítására vonatkozó kormányprogramba, egyúttal az előkészítők segítséget várnak az engedélyezési eljárások gyors lefolytatásához. A tervezett üzemek a már működő létesítményekkel a hazai felhasználásnál jóval nagyobb mennyiségű bioetanol előállítására lesznek képesek. Ugyanakkor a nyugat-európai országokban erőteljesen nő a bioetanol iránti kereslet, így az exportértékesítés jelenti a kiutat, s a Duna Fejlesztési Kft. szakértői most dolgoznak a lehetséges piacok feltérképezésén.

Zöldáramtermelés
(Magyarország, GWh)
2001 2004
biomassz 7 793
biogáz 7,6 23
vízenergia 186 210
szélenergia 0,9 5,5
hulladékégetés 112 54
Forrás: VG-gyűjtés

Ezzel párhuzamosan a Duna Fejlesztési Kft. összesen két tucat, egyenként 2-3 megawatt teljesítményű biogázerőmű előkészítését indította el. Az 5-6 millió eurós beruházással felépülő létesítményekben mezőgazdasági hulladékok és termények felhasználásával állítanának elő biogázt, amelynek elégetésével áramot és hőt termelnek majd. Bólyon, Almásfüzitőn és Városföldön már megkezdődött az engedélyezés, Tatabányán pedig - az önkormányzat elvi hozzájáruló határozatát követően - a lakosság véleményének ismételt felmérése után születhet meg a végleges döntés a projektről.

A biomasszában a legnagyobb a lehetőség

Az osztrák-magyar állami tulajdonban lévő Duna Fejlesztési Kft.-t 1998-ban kifejezetten azzal a céllal alapították meg, hogy segítséget nyújtson a magyarországi környezetvédelmi beruházások előkészítéséhez. A cég szakemberei bekapcsolódtak a kevésbé időjárásfüggő szélerőmű-technológiák fejlesztésébe, ám a fő hangsúly a biomassza-hasznosításon van. Magyarországon a zöldenergia-források hasznosítása terén a biomassza-potenciál kiaknázásában rejlik a legnagyobb lehetőség, ám a hazai vállalkozások tőkehiánya komoly akadályt jelent a biogáz- és bioetanol-beruházások elindítása előtt. A szakmai tapasztalatok átadása mellett ennek feloldásában lehet fontos szerepe a társaságnak. A cég által szervezett befektetői kör eddig 45 millió eurós elvi kötelezettségvállalást tett, amely banki hitelekkel kiegészítve 180 millió eurós magyarországi beruházás megvalósítását teszi lehetővé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!