Zalán
6 °C
19 °C

Optimisták a multik

2004.05.27. 14:20
A nagyvállalatok, és a kis- és középvállalkozók is kedvezően vélekednek jövőjükről - derül ki az Ecostat bizalmi indexéből. A multik a beruházásokban és a kormányreformokban, a kisvállalkozók pedig az uniós csatlakozásban bíznak.
A magyar nagyvállalatok bizalmi indexe nem változott májushoz képest - derül ki az Ecostat Indexhez eljuttatott felméréséből. Eszerint a multik rövid távú üzleti konjunktúra-mutatója tíz hónapja a szektor bizalomerősödését jelzi. Az index értéke a decemberi mélyponthoz képest 10 százalékponttal emelkedett, jelenleg két éves maximumán áll. A havi bizalmi mutatók tendenciájának javulását a reálgazdaság folyamatos és tartós élénkülése hitelesíti.

Kedvező háttér

Az európai piacok felvevőképességének bővülésétől erősen függő magyar gazdaságban a fellendülés egy éve érezhető. A termelés növekedését keresleti oldalon az export és a beruházások biztosítják. A termelési kapacitások 2003 második negyedéve óta növekvő ütemben bővülnek és korszerűsödnek. A reálgazdaság javuló eredményei kedvező hátteret biztosítanak a kormányzat adó- és költségvetési reform-programjához, ami elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyi helyzetének fokozatos és tartós javításához - áll az Ecostat jelentésében.

A magyarországi multinacionális nagyvállalatok gazdasági várakozásai másfél éve most a legkedvezőbbek. A makrogazdaság és a vállalkozások lehetőségeit a cégek többsége pozitívan értékeli.

A kicsik is optimisták

A nagyvállalatokhoz hasonlóan a kis- és középvállalkozások bizalmi indexe sem változott májusban, de erre a szektorra is jellemző, hogy háromnegyed éve töretlen a bizalom. A szektor erősödő optimizmusának hátterében az élénkülő világgazdasági konjunktúrához felzárkózó hazai gazdaság javuló teljesítménye, valamint felhasználása és fogyasztása áll. 2004 második félévében a külkereskedelmi áruforgalom növekedéséhez, a negatív egyenleg mérsékléséhez a globális fellendülés mellett Magyarország uniós csatlakozása is hozzájárul.

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége továbbra is bizakodó, mind az ország, mind saját vállalkozása fejlődését reális lehetőségként értékeli.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.