Miklós
-7 °C
2 °C

Európai biztosítók rohama

2004.06.23. 11:44
Elsősorban az életbiztosítások piacán jelenhetnek meg azok a nagyrészt osztrák, német és brit biztosító társaságok, amelyek már jelezték: az uniós csatlakozásból fakadó lehetőségeket kihasználva Magyarországra is kiterjesztenék szolgáltatásukat. Eddig összesen 25 társaság jelentkezett, tudta meg az Index, de szakértők szerint ősszel újabb roham várható .
Az uniós csatlakozás óta 25 külföldi, elsősorban német, osztrák és brit biztosítótársaság jelentkezett be a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeleténél úgynevezett határonátnyúló szolgáltatáshoz szükséges regisztrációra - tájékoztatta az Indexet a PSZÁF kommunikációs főosztálya. Bár a regisztráció folyamán a PSZÁF-nál jelezni kell, hogy a biztosító milyen területen kíván tevékenykedni, a felügyelet erről az eljárás végéig nem ad ki információt.

Életbiztosítás igen, kötelező nem

Elsősorban az életbiztosítási piacon lehet élénkülésre számítani - mondta az Indexnek Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Ez a piac ugyanis Nyugat-Európában nagyon telített, míg Magyarországnak - annak ellenére, hogy az elmúlt évben a legdinamikusabban fejlődő piac volt egész Európában - bőven van hova fejlődnie. Más lakossági biztosítások esetében azért sem várható jelentős változás, mert a nyugat-európai tarifák lényegesen magasabbak a Magyarországon megszokott áraknál. Trunkó Barnabás szerint ugyanakkor lényegében a kizárt, hogy az autósbiztosítások tekintetében változna a helyzet, azaz nem lehet olcsó, külföldi biztosítoktól érkező ajánlatokra számítani.

Miközben Szlovákiában jelentősen, még a tavalyi negyven százalékos áremelések után is mintegy 35 százalékkal alacsonyabbak kötelező tarifák, aligha állna érdekében bármelyik szlovák biztosítónak Magyarországon kínálni szolgáltatását. A magyar kötelező árak ugyanakkor a régebbi tagállamokban szokásos áraknál alacsonyabbak lényegesen, mégsem tudni egyetlen olyan magyar biztosítóról, amely betörését fontolgatná a korábbi 15-ök piacára. A magyarázat mindkét esetben ugyanaz: a kötelező biztosítások árai mindenütt az adott piacon szokásos javítási díjakból és a személyi sérülések esetén szokásos kártérítési összegekből számolt kockázathoz igazodnak: így voltaképpen nem lehet alákínálni az áraknak, hiszen arra a biztosító mindenképpen ráfizet.

Az Index által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a külföldi társaságok egy része Magyarországon eddig nem, vagy alig ismert biztosításokat kínál majd. Ilyen lehet például az úgynevezett jog-biztosítás, melynél a kockázatvállalás arra irányul, hogy az ügyfél esetleges későbbi jogvitáiban, bünetető vagy peres eljárásokban nyújt segítséget.

Iroda sem kell

A határon átnyúló szolgáltatásra való bejelentkezés még nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott biztosító ténylegesen meg is jelenik Magyarországon. A regisztráció azonban feltétele annak is, hogy egy külföldi biztosító saját anyaországában kössön olyan szerződést, mely magyarországi kockázatvállalásra irányul. Trunkó Barnabás szerint a társaságok üzletpolitikáján múlik, hogy adott esetben csak a külföldön - akár turistaként - tartozkódó magyarok, mint potenciális ügyfelek előtt akarnak nyitva tartani egy lehetőséget - ha éppen arra jár, akár biztosítást is köthessen -, vagy akár irodákkal is megjelennek Magyarországon.

Köztes megoldás lehet az internetes biztosításkötés lehetősége, illetve néhány ügynök alkalmazása. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a korábban csatlakozó országok, így Portugália és Görögország, de a legutóbb Ausztria példája is azt mutatja, hogy bár a biztosítók tömegesen jelentekeztek be, érdemi piaci átrendeződés nem történt. Ezzel együtt a Trunkó Barnabás úgy véli, a 25 eddig bejelentkezett társaság után az ősszel további biztosítók kérik majd regisztrálásukat. Ausztria csatlakozását követően az első évben 400 biztosító regisztrált.

Engedély nem kell, csak regisztráció

Az uniós szabályok alapján a biztosítási tevékenység engedélyezésre egyetlen, egységes eljárásban kerül sor: ha egy társaság valamely országban már megkapta a felügyelet engedélyét, a továbbiakban a határon átnyúló szolgáltatásra is anyaországában kell jelentkeznie. Ezt követően az anyaországi felügyelet keresi meg a célországi társszervet, amely tájékoztat az esetleges speciális előírásokról, szabályokról, majd ha ennek megfelel az adott cég, regisztrálja azt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!