Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

Bokros: Magyarország leszakadóban van

2004.10.14. 13:12
Egy Budapesten tartott konferencián Draskovics Tibor pénzügyminiszter arról beszélt, hogy nincs szükség durva kiigazításokra, és a legkisebb növekedési áldozat mellett kell bevezetni az eurót, miközben Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szigorításokat sürget. Surányi György volt jegybankelnök szerint túl nagy a hiány de az Európai Unió gazdasági koncepciója egyébként is hibás.
Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint növelni kell a foglalkoztatottsági szintet, javítani az életkörülményeket, így az egy főre jutó GDP-t tekintve is felzárkózunk az EU-átlaghoz. Mindezt a "Magyarország gazdasági és politikai illeszkedése" című, a Pénzügykutató Rt. által szervezett budapesti konferencián jelentette ki a pénzügyminiszter. Draskovics elmondta: az államháztartási hiány lefaragása érdekében nem volt szükség durva kiigazításra, hiszen a helyzet sem indokolta és haszna sem lett volna.

Fájdalommentesen

Draskovics Tibor szerint a legkisebb növekedési áldozat mellett kell bevezetni az eurót, azaz alkalmazkodni a maastrichti követelményekhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell gyorsítani a strukturális lépéseket, amelyek közül megemlítette a kistérségi kooperációt, ami részben kiválthatja a magyar önkormányzati rendszer anomáliáit.

Mind a jelenlegi, mind a jövőbeni kormányoknak figyelniük kell arra, hogy az államháztartásban elegendő pénz álljon rendelkezésre ahhoz, hogy az Európai Unióból érkező pénzek magyarországi társfinanszírozása biztosított legyen - rögzítette Draskovics Tibor. Hozzátette: ez ad esélyt a gyorsabb felzárkózásra.

Ne legyen Sulinet?

A konferencián szintén felszólaló Bokros Lajos szerint a lakossági megtakarítások ösztönzése az egyik legfontosabb feladat, de rossz ötlet a kamatadó, osztalékadó és a tőzsdei árfolyamadó bevezetése. A volt pénzügyminiszter véleménye szerint lehetséges a lakásberuházások kamatkedvezményének és a személyi jövedelemadó (szja) kedvezményének eltörlése, távlatilag pedig az önkormányzati reform keretében az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot. A pénzügyi szakember szerint az egészségügyi reform során megfontolandó a kötelező magánbiztosítás bevezetése.

Az államháztartás hiányát akkor lehet kordában tartani, ha minden szja-kedvezményt visszavonnak, név szerint a Sulinet-kedvezményt említette Bokros. A szociális juttatásokat a rászorultsági elv alapján kell alkalmazni, s megfontolandó, hogy az egyházak és civil szervezetek finanszírozása közeledjen az önfinanszírozáshoz.

Bokros Lajos véleménye szerint a magyar gazdaság az Európai Unióhoz képest ugyan gyorsan fejlődik, de a többi, most csatlakozó európai uniós gazdasághoz képest lassan. Ennek oka a reformelkötelezettség hiánya. Azok az országok, amelyek elkötelezettek a reformokban, gyorsabban képesek fejlődni - tette hozzá a CEU egyetemi tanára.

Elviselhetetlen

Az ország fenntartható külső pozíciója a kályha, ahonnan ki kell indulni, amikor az egyensúlyi kérdéseket elemezzük - jelentette ki a konferencián Surányi György, a Banca Intesa közép-európai régiójának igazgatója.

Az ország külső egyensúlyából, azaz a fizetési mérleg pozíciójából kell kiindulni, amikor elviselhetőnek vagy elviselhetetlennek értékeljük a hiányt - mondta a volt jegybankelnök, a Corvinus Egyetem tanára. Véleménye szerint a GDP-arányos fizetési mérleghiány jelenlegi szintje, amely Magyarországon kilenc százalék, nem fenntartható.

A maastrichti kritériumok, s főként a három százalékos államháztartási hiány kritérium gátolja a gyors növekedést, s véleménye szerint rövid- és hosszú távon súlyos növekedési veszteséget okoznak nemcsak a felzárkózó gazdaságoknak, de az EU fejlett országainak is - mondta.

Rossz a rendszer

A monetáris politikában jelenleg divatos inflációs célkövető rendszert bírálta Surányi György, véleménye szerint ez a rendszer alkalmatlan arra, hogy megfelelő inflációs előrejelzést nyújtson. Magyarázata szerint azért nem sikeres nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban és Lengyelországban is ez a rendszer, mert kicsi a minta, és nincs elegendő idősor a konstrukcióhoz.

Magyarország számára igen fontos az euró bevezetése, Surányi György azonban úgy véli, hogy a maastrichti kritériumokat már ebben az évtizedben meg kell változtatni ahhoz, hogy az optimális növekedés feltételei megteremtődjenek az Európai Unióban.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!