Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Négyen a BKV e-jegy-tenderén

2005.09.22. 08:42
Mind a négy, korábban indulási szándékát jelző vállalat, az EDS Magyarország Kft., a MÁV Informatika Kft., a Sagem Magyarország Kft. és a T-Systems is benyújtotta ajánlatát a BKV Rt. elektronikus jegy- és bérletrendszerére kiírt közbeszerzési pályázatára.

A teljes rendszert - ebben az összes metróvonal, a HÉV és a felszíni közlekedés is szerepel - 2007. december végéig kell kiépíteni. A beruházás becsült költsége 15-20 milliárd forint, az eredményhirdetés várhatóan novemberben lesz.

Korábban, a részvételi szakasz eredményhirdetésén nem felelt meg a MÁV Informatika Kft., amely a BKV döntése ellen a közbeszerzési döntőbizottsághoz (KDB) fordult jogorvoslattal. A KDB határozata értelmében új eredményt kellett hirdetni, és a közlekedési vállalat korábbi döntésével ellentétben mégis részt vehetett a MÁV Informatika az ajánlattételben.

A döntőbizottság határozatának meghozataláig az eljárást felfüggesztették, ami körülbelül két hónapos csúszást eredményezett az elektronikus rendszer telepítésének részhatáridőiben.

Az első szakaszban a kisföldalatti (M1) új ellenőrző rendszere készül el, az új időpont szerint 2006 április végére. Az M2 és M3 metrószakaszokon a telepítés befejezésének új határideje 2006. november vége. A HÉV vonalán 2007. április helyett május végéig, a felszíni tömegközlekedés jegyrendszerének átalakítását pedig - változatlanul - 2007. december 31-éig kell befejezni, utóbbi időpont egyben a rendszer kiépítésének végső határideje is.

A pályázat eredményhirdetése várhatóan 2005 novemberében lesz. A nyertes pályázó finanszírozza majd az egész beruházást, míg a 10 éves üzemeltetés során a BKV üzemeltetési (rendelkezésre állási) díjat fizet neki. A beruházás becsült költsége 15-20 milliárd forint. Az üzemeltetési idő leteltével az elektronikus rendszer a BKV tulajdonába kerül. A bérletek tartós, műanyag alapú dual interfészes chipkártyák, míg a jegyek papíralapú, anonim chipkártyák lesznek. Mindkettő a pénztárakban és egyéb szolgáltatóknál is kapható lesz, valamint automatáknál is fel lehet majd tölteni azokat.

Ezzel együtt a metróállomások be- és kijárataihoz mechanikus kapukat építenek, amelyek csak az érvényes jegy vagy bérlet kezelését követően engedélyezik az áthaladást.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!