Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Bokros Lajos: Módosítani kellene a költségvetést

2003.12.11. 21:55
Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter további költségvetési szigorításokat tartana szükségesnek. Szerinte be kell látni, hogy az euró 2008-as bevezetése illúzió. A Világbank igazgatója az Orbán-kormány gazdaságpolitikájára utalva Gyöngyösön közölte, ha az állam jobban tudná a piacnál, hogy mi a jó beruházás, akkor „sikerült volna a szocializmus”.
A valutaválság miatt szükséges volna a 2004-es költségvetés végszavazás előtti módosítása, jelentette ki Bokros Lajos csütörtökön Gyöngyösön. „Az a költségvetési terv, ami a valutaválság előtt elegendőnek látszott, ma már nem elegendő” – közölte a Világbank igazgatója a gyöngyösi Liberális Klub rendezvényén.

A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta, a háromszázalékos kamatemelés legalább kétszázmilliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek, és a MOL sikertelen privatizációja is további ötvenmilliárd forinttól fosztja meg a büdzsét. Bokros Lajos fontos lépésnek nevezte a lakáshitelezés szigorítását, de ez nem elegendő, a költségvetési politika további szigorítására van szükség.

Csökkenteni kellene az adóterheket

Ezzel párhuzamosan kívánatos volna az adóterhek radikális csökkentése és a húsz éve napirenden tartott államháztartási reform elindítása is. Bokros Lajos kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a nemzetközi piacok egyöntetű megítélése szerint nem reális cél az euró 2008-as Magyarországi bevezetése.

Ha egy kormány nem reális célkitűzést hangoztat, az egyértelműen hiteltelenné teszi a politikáját, mondta Bokros. A magyar kormánynak fontos volna belátnia, hogy ha ez a cél júniusban teljesíthetőnek látszott, ma már egyértelműen nem tűnik megvalósíthatónak. A volt pénzügyminiszter szerint az államháztartási egyensúlyt és a versenyképességet romboló gazdaságpolitika 2000-ben kezdődött el, amikor az „ezredforduló kormánya” úgy gondolta, hogy a belső kereslet növelésével érdemes felpörgetni a világgazdasági lanyhulás miatt csökkenő, addig export és beruházás vezérelt növekedést.

"A túlköltekezést megállítani!"

A fedezetlen bérkiáramlás nyomán élénkülő kereslet ugyanis fokozódó importot jelent, ami azonnal lerontja a külkereskedelmi mérleget, és a többletfogyasztást csak külföldi hitelekből lehet finanszírozni. Ebben a helyzetben a magyar gazdaság előtt álló legfontosabb feladat a munkaerő versenyképességének és a gazdaságpolitika hitelességének helyreállítása; Bokros szerint ez elsősorban a fedezetlen bérkiáramlás korlátozását és a költségvetés túlköltekezésének megállítását jelenti.

Versenyképességet romboló tényezők

Magyarországon nem csupán az államháztartási hiány, hanem a költségvetési újraelosztás mértéke és az újraelosztás szerkezete is rombolja a versenyképességet. A volt pénzügyminiszter posztkádáristának nevezte az előző kormány által 2000-ben elindított, az állami beruházásokra épülő voluntarista gazdaságösztönző gazdaságpolitikát. Ugyanis, ha az állam jobban tudná, hogy mi a jó beruházás, mint a piac, akkor „sikerült volna a szocializmus” – mondta.

A magyar gazdaság másik súlyos gondjaként jelölte meg a volt pénzügyminiszter az egészségügy és az oktatás elmaradt reformját, mert ma a világszínvonalú iparhoz és pénzügyi szolgáltatásokhoz drámai módon lecsúszott oktatás és egészségügy társul.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!