Ambrus
-7 °C
3 °C

Tartósan drága lesz a benzin

2006.04.27. 07:51
A Mol nem készít előrejelzéseket a közeljövőben várható üzemanyagárakról, de ha az olaj drága marad, akkor nem számíthatunk olcsóbb benzinre. Mégis egyre többet tankolunk.

A Mol Rt. szakemberei nem szívesen bocsátkoznak jóslatokba a jövőbeni üzemanyagárakat illetően, ám ha marad a jelenlegi olajtrend - márpedig jelen pillanatban ez igencsak biztosnak tűnik -, akkor a jelenlegi borsos árakra kell hosszabb távon berendezkedniük a fogyasztóknak.

Varró László, a társaság vezető közgazdásza szerint azonban érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi üzemanyagárak jócskán elmaradnak reálértékben a 2001-es csúcstól, amely mai áron számolva bőven 300 forint feletti literenkénti árat jelentene.

A közgazdász szerint egyébiránt Magyarországon igen nehéz megjósolni azt, hogy mi az a literenkénti ár, amikor kiszállna a fogyasztó az autóból. Ezt bizonyítja az is, hogy a mostani magas árak ellenére az év első három hónapjában az előzetes adatok szerint mintegy 333 ezer tonna benzin és 520 ezer tonna gázolaj fogyott, ami 4-6, illetve 12-14 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Az igencsak magas sávban mozgó kőolajárat főként a 2004-es amerikai és kínai keresleti sokk okozta, amely ugyan tavaly valamelyest csillapodott, ám ennek oka nem globális: az amerikai hurrikánok és a kínai villamos erőművek nyersanyag-szerkezeti változásai hatottak a piacra. Mindezzel együtt a növekedés annyira rohamos volt, hogy a kínálat nem érte utol magát - vélekedett Varró.

Ennek egyik oka több kisebb, ám összességében komoly mértékű kapacitáskiesés: jelenleg napi 2,15 millió hordó a kiesés, amelyből 0,9 millió iraki, 0,5 millió nigériai, 0,35 millió egyesült államokbeli és 0,4 millió venezuelai kapacitás. Ez pedig Varró szerint még jövőre is érezteti hatását, sőt a politikai zavarok legalább 2 évvel késleltethetik a kereslet-kínálat egyensúlyának helyreállítását. A helyzetet némileg javíthatja új területek felfedezése, amely várhatóan a Kaszpi-tengerre, Brazília, Afrika és az USA területének mélyvízi részeire terjed ki. A keresleti oldalt tovább pörgetheti viszont az ázsiai motorizáció további drasztikus növekedése.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!