Miklós
-7 °C
2 °C

Bokros szerint 40 év alatt sem zárkózunk fel

2005.03.29. 09:11
Bokros Lajos szerint ésszerűtlen a magyar költségvetés, elodázhatatlan az adóreform, az egészségügy és az oktatás reformja. A volt pénzügyminiszter az MTV Napkelte című műsorában elmondta, hogy felelőtlenség, ha a politikusok választást akarnak nyerni mindenáron, akár a jövő kárára is.
Félrevezető volt korábban azt propagálni, hogy az EU a paradicsom előszobája - jelentette ki Bokros Lajos az MTV Napkelte című műsorában. A volt pénzügyminiszter szerint, aki azt mondta, hogy öt-tíz éven belül esély van a felzárkózásra, az nem mondott igazat. Már csak számtanilag sem jön össze, hiszen Magyarországon 4 százalékos a növekedés, az EU régi tagállamaiban 1-1,5 százalék. A kettőt összevetve nem jön ki a tíz év.

Ésszerűtlen költségvetés

Visszautasított kitüntetés
Bokros Lajost ki akarták tüntetni március 15-én, de nem fogadta el. Elmondása szerint azért, mert az indoklás nem volt megfelelő. A kitüntetést a volt pénzügyminiszter elméleti és gyakorlati területen végzett munkájáért kapta volna, de az indoklásban nem említették tíz évvel ezelőtti pénzügyminiszterségét. Bokros szerint, ha még most is szégyelljük a nevéhez köthető csomagot, akkor nem az évforduló tizedik évében kellett volna kitüntetésre felterjeszteni.

Bokros Lajos szerint ma már inkább az a kérdés, hogy a húsz év, ami a felzárkózáshoz kell, nem lesz-e negyven év. Sok újonnan belépett államban, például a balti államokban 7-8 százalékos növekedés. És nem azért, mert annyira mélyről indultak volna. A szakember szerint a növekedésük oka, hogy sokkal jobb gazdasági politikát folytatnak, nincs hiánya a költségvetésnek.

Magyarországon ez nem mondható el, Bokros szerint inkább ésszerűtlen a magyar költségvetés: elszaladtak a bérek, eltűntek a lakossági megtakarítások. A büdzsé nem tudja finanszírozni a hiányt a lakossági megtakarításokból, ezért a külföldi forrásokért egymás rovására versenyez a költségvetés és a vállalati szféra. "Ha külföldi adóság azért nő, mert fogyasztásra fordítjuk a hitelt, és nem beruházásokra, akkor feléljük a jövőt" - figyelmeztet a volt pénzügyminiszter.

Válsághangulat

Bokros Lajos a Napkelte műsorában elmondta, hogy a gazdaság még ma is a ciklus elején kifizetett közalkalmazotti fizetésemelést nyögi. A szakember szerint a fizetésemelés lehetett volna kevesebb mint 50 százalék, de párosulnia kellett volna az oktatás, az egészségügy reformjával. Ebben az esetben egyrészt olcsóbb lett volna a béremelés, másrészt emelkedett volna az ellátás színvonala is. A volt pénzügyminiszter szerint nem felelős gazdaságpolitika, ha a jövő kárára akarunk választást nyerni mindenáron.

Ma azonban nincs válsághelyzet, csak válsághangulat - véli Bokros Lajos. 1995-ben nehezebb volt a helyzet: akkor államcsőd közeli helyzetben volt az ország, nagy megszorításokra volt szükség. Ma nem kellenek ekkora megszorítások, de a reformok elkerülhetetlenek.

Bokros Lajos elmondta, hogy a másfél éve az Élet és Irodalomban megjelentetett 130 pontjának társadalmi vitája még várat magára. Ez egy zárt és összecsiszolt program, nem lehet kiragadni elemeket belőle.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.