Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Át kell venniük a szemetet a boltosoknak

2006.05.04. 15:35
Minden elekromos és elekronikai eszközt forgalmazó kereskedőnek vissza kell vennie - új áru vásárlása esetén - a régi, leselejtezett terméket. 2009-ig évente négy kilót lakosonként.

Május 9-étől új termék vásárlása esetén minden kereskedésnek vissza kell vennie a régi elekromos háztartási gépeket és elekronikai termékeket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelete eddig csak a 35 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező háztartásigép-értékesítőkre és a legalább 25 négyzetméteres IT-eszköz-forgalmazó üzletekre vonatkozott. A visszavihető termékek listája a hűtőszekrénytől a teafőzőn és telefonon keresztül a verseny jellegű elektromos autóversenykészletig tart.

A rendelet szerint a kereskedőknek a régi készüléket akkor kell begyűjteniük, ha a vásárlók újat vesznek helyette. A minisztérium szerint a gyakorlatban engedékenyebbek: sok kereskedő és márkaszerviz ugyanis nem köti új termék vásárlásához a régiek leadását.

Évente négy kiló hulladék fejenként

A rendszer uniós jogkötelezettség: 2009-ig minden tagállamnak lakosonként legalább négy kilogramm e-hulladékot kell begyűjtenie évente (ez Magyarország esetében 40-42 ezer tonna), és annak 50-80 százalékát termékfajtától függően újra kell hasznosítani.

Tavaly augusztus közepétől a magyarországi boltoknak új elektronikai berendezés eladásakor vissza kell venniük a vevő régi készülékét. A visszavétellel és a hasznosítással járó költségeket az elektronikus berendezések gyártóinak kell fedezniük. A gyártók többsége nem önállóan látja el ezt a feladatot, hanem koordináló szervezeteket hoznak, hoztak létre.

1,65 kilogramm már megvan

Tavaly a jogszabályok által előírt tízezer tonna helyett 16,5 ezer tonna háztartási elektronikai hulladékot gyűjtöttek be a hazai kereskedők. A mennyiségnek az idén már el kell érnie a 18 ezer tonnát, a tervek szerint azonban 30 ezer tonna e-hulladék hasznosítása sem elképzelhetetlen az év végéig - vélte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Mivel már több mint 4500 kereskedő fogadja vissza ingyen a régi berendezéseket, így 30 ezer tonnányi műszaki cikk szelektív begyűjtésére is esély lehet 2006-ban.

Becslések szerint 100-120 ezer tonna elektronikus berendezés válik feleslegessé. Az egyre fokozódó fogyasztás miatt ez a mennyiség évről évre 5-7 százalékkal nő. A kidobandó elektronikus berendezéseket a boltokon kívül hulladékudvarokba és szervizekbe lehet még vinni, de maguk a gyártók is átveszik azokat telephelyeiken, vagy egyedileg megszervezett lomtalanítások alkalmával.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!