Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Önkéntes a borravalóadó

2005.09.26. 08:37
Bár még a nyáron arról szólt a kormányzati propagandagépezet, hogy itt az ideje, a pincérek is adózzanak végre a borravaló után, az Országgyűlés által végül is elfogadott jogszabály majdhogynem lazításnak, semmint szigorításnak tekinthető. Mindenesetre akár jól is járhatnak a pincérek a felszolgálási díj bevezetésével, valamint a borravalóra vonatkozó október elsejétől hatályos új rendelkezésekkel. Persze a nulla adónál nem létezik kedvezőbb megoldás, legfeljebb, ha mindezt legálisan is tehetik.
A jelenlegi szabályok szerint a pincér által a vendégtől "zsebbe" kapott borravaló a személyi jövedelemadó-törvény alapján egyéb jövedelemnek számít. Ezután a magánszemélynek kell megfizetni az szja-tábla szerint a személyi jövedelemadót, illetve mellette még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Vagyis például ha valaki éves jövedelme alapján a magasabb adókulccsal adózik, akkor a 38 százalék szja mellett még 11 százalék ehofizetés is terheli, vagyis 100 forint borravalóból alig 51 forint marad nála. Még ennél is rosszabb a helyzet abban az esetben, ha a vendéglátó-ipari egység a vendégektől kapott borravalót összegyűjti, majd bérjövedelemként kifizeti a dolgozóknak.

Ilyenkor ugyanis a borravaló is a dolgozó munkaviszonyból származó jövedelmének minősül, vagyis a munkáltató ebből levonja az adóelőleget, illetve a különböző egyéni járulékokat (munkaadói, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék), valamint saját maga is megfizeti utána a szükséges járulékokat. Vagyis ez a fajta borravaló a bérjövedelmekhez hasonló közteher alatt roskadozik. Nem véletlen, hogy túl sokan nem éltek ezzel a törvény adta lehetőséggel. Hogy mégis hányan választották ezt a módszert, nem tudni, mert míg jó néhány éve az szja-bevallásban külön sorban kellett feltüntetni a borravalót, ez már régen megszűnt.

Adóterhet nem viselő járandóságok

Október elsejétől módosulnak a szabályok, mást jelent a felszolgálási díj és mást a borravaló. Ezen időponttól a vendéglátó-ipari egységek 0-15 százalékos mértékű felszolgálási díjat számolhatnak el a számlában, amely egyben áfaalap is. A felszolgálási díj hatósági áras, ennek feltételeiről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendeletet alkot. Borravalónak októbertől is az az összeg minősül, amelyet az ügyfél a pincérnek zsebbe ad, s azt utólag kell a magánszemélynek az szja-bevallásában feltüntetni. A könnyebbséget viszont az jelenti a mostani szabályokhoz képest, hogy ez már nem a magánszemély egyéb jövedelme, vagyis nincs utána legalább 49 százalék közteher is. A személyi jövedelemadó-törvény szerint ugyanis mind a felszolgálási díj, mind a borravaló adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Vagyis ez azt jelenti, hogy beszámít az összevont adóalapba, de az adótábla szerint kiszámított adóját nem kell megfizetni a magánszemélynek. Ugyanakkor a felszolgálási díjként megszerzett jövedelem járulékalapot képez: a foglalkoztatónak ezután 15 százalék nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni. (Azon persze adószakértők igencsak csodálkoznak, hogy egy ilyen, vélhetően nem túl nagy volument kitevő jövedelemhez miért talált ki a jogalkotó egy önálló járulékmértéket.)

Fizessen, ha akar

A borravalóval még kedvezőbb a helyzet: ez után a magánszemély fizethet 15 százalék járulékot, de nem kötelező. Vagyis a borravaló októbertől megúszható mindenféle közteher nélkül. A felszolgálási díjat és a borravalót a 15 százalékon túl más járulék nem terheli, azonban a nyugdíj megállapításánál 81 százalékát keresetként kell figyelembe venni. Éppen ezért jól is járnak az új szabályozással azok a vendéglátó-ipari egységek, amelyek eddig is a bérhez hasonlóan számfejtették a borravalót: október elsejétől 15 százalék elvonással megússzák. Az új szabály ugyanakkor legális adókikerülési lehetőséget is jelent a vendéglátó-ipari üzleteknek: semmilyen szabály nem tiltja ugyanis, hogy például ne csupán a minimálbért számfejtsék a dolgozóiknak, a maradék 150 ezret pedig borravalóként 15 százalékos járulékkal megússzák.

Vélhetően örülnének egy hasonló szabályozásnak más borravalós szakmák - orvosok, fodrászok - is, ám az ő borravalójuk továbbra is tetemes közteher alatt roskadozik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.