Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A borravaló negyven százalékát nyúlná le az állam

2005.05.06. 16:48
Kapcsolódó cikkek (1)
A jövő héten tervez ágazatai egyeztetést a kormány a borravaló kötelezővé tételéről és megadóztatásáról. Az elképzelések szerint a szervízdíj negyven százalékát vinné el az adó, ez tízmilliárd forintot hozna a költségvetésnek.
A bevezetendő szervizdíj, azaz a borravaló hatvan százaléka a vendéglátásban marad, negyven százaléka adó formájában a költségvetésbe folyik be, közölte Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal (MTH) elnöke a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. A munkahelyi vendéglátásban nem lesz szervizdíj

"Elvben most is létezik a borravaló, mint a felszolgálókat illető legális jövedelem, amely után személyi jövedelemadó illetve egészségügyi hozzájárulás illeti meg a költségvetést" - emlékeztetett Somogyi Zoltán. A kötelezően felszámítandó tervezett szervizdíj mértéke 0-15 százalék lehet. A hivatal vezetője megemlítette, hogy a fejlett nyugat-európai országokban ennek mértéke általában 5-10 százalék.

"A kidolgozás alatt álló törvénytervezet, amelyet az MTH a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal és a Pénzügyminisztériummal dolgoz ki, és május 11-én megvitat az ágazati párbeszéd bizottságon, a szürkegazdaság felszámolását és a vendéglátásban dolgozók létbiztonságának javítását segíti elő" - fogalmazott az MTH elnöke. Véleménye szerint a lépésnek forgalomcsökkentő és árdrágító hatása nem lesz. Az Indexnek ágazati szakértők korábban éppen arról nyilatkoztak, hogy a borravaló adóztatásával állami bevételre nem, az árak emelkedésére és emiatt forgalom visszaesésésére viszont számítani lehet.

Tízmilliárdos többletbevétel

Somogyi Zoltán elmondta, hogy az elképzelések szerint a felszolgálói díj - mint az árbevétel részét képező tétel - után húszszázalékos áfát és személyi jövedelemadót fizetnek majd a vendéglátó egységek, ez utóbbi mértékét 25 százalékosra tervezik. Ezt az szja-tételt nem vonják össze más szja- tétellel.

Az előzetes számítások szerint a bevezetendő szervizdíj tízmilliárd forintos többletbevételhez juttatja a költségvetést. Somogyi Zoltán elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt három évben a vendéglátásban működő szervezetek száma 47 ezerről 50 ezerre, az árbevétel 370 milliárd forintról 500 milliárdra nőtt.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.