Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Népszerűtlen a szervizdíj

2005.07.05. 08:01
A vendéglátósok 85-90 százaléka várhatóan nem vezeti be a szervizdíjat. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint főleg a luxuséttermek tüntetik majd fel étlapjukon a pluszdíjat. A parlament tegnap megszavazta a törvénymódosítást.
Várhatóan nem lesz szervizdíj a vendéglátó-ipari egységek döntő többségében. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) becslése szerint az 55 ezer hazai vendéglátó közül legfeljebb 10-15 százalék, elsősorban a reprezentatív, színvonalas éttermek fogják feltüntetni az étlapon és a számlákon a díjat. A parlament tegnap szavazta meg a törvénymódosítást. A vendéglátóhelyek október elsejétől önkéntes alapon vezethetik be a szervizdíjat, amely áfaköteles, és amely után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni.

Biztosan nem vezeti be a díjat a siófoki Hintaló vendéglő - jelezte a Világgazdaság érdeklődésünkre Borsi András tulajdonos. Egyértelmű áremelkedést jelentene a díj feltüntetése az étlapon, és ennek nem akarják kitenni a vendégkört. Még nem döntött a díj bevezetéséről Berkes Gyula, a Parlamenttel szemben lévő Biarritz étterem tulajdonosa. Mint mondja, csak akkor lehetne jogos ezzel az összeggel megfejelni a szolgáltatást, ha előbb a vendéglátókra vonatkozó adókat és az áfát csökkentené az állam. Olaszországban - ahol van szervizdíj - az ételekre a 15 százalékos hazai áfa helyett mindössze 4 százalékos adókulcs vonatkozik.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint várhatóan azon szállodák és éttermek is bevezetik a szervizdíjat, ahol magas színvonalú rendezvényeket és fogadásokat tartanak, és úgy véli, az ilyen események szervezésével foglalkozó cégek esetében is elterjedhet ennek a számlán való feltüntetése.

Önkéntes luxus

Az MVI - miután a vendéglátók önkéntes alapon dönthetnek a szervizdíjról - elfogadja a kabinet akaratát, noha a szakemberek nagy része nem örül a pluszteher bevezetésének - mondta Thurzó Béláné, az ipartestület alelnöke. Szerinte még mindig számos kérdést vet fel az elfogadott törvénymódosítás. Nem világos például, hogy a 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulék fizetésének kötelezettsége a dolgozókat vagy a vállalkozást terheli-e, a bruttó vagy a nettó díj 15 százalékát kell-e nyugdíjjárulékként befizetni, és azt sem lehet tudni, hogy egységes, 25 százalékos áfakulccsal kell-e a feltüntetett összeg után az áfát megfizetni, vagy az étel-ital fogyasztás arányában a hatályos 15 és 25 százalékának megfelelően.

Thurzó Béláné szerint még bizonytalanabb a borravaló kérdése. Így például a törvénymódosítás szerint a munkáltatónak kell a borravalót terhelő járulékokat is fizetni, miközben a jatt közvetlenül a dolgozó zsebébe megy. Miután a részletes szabályozást a törvény a gazdasági miniszter hatáskörébe utalta, így véglegesen annak elkészülte után lehet majd érdemben véleményezni a szervizdíjjal kapcsolatos rendelkezéseket.

A kabinet eredetileg kötelezően akarta bevezetni a borravalóadót. Korábbi terveik szerint a felszolgálók között kiosztandó juttatás az szja mellett az egészségügyi hozzájárulást alapját is képezte volna, és a 0-15 százalék közötti borravaló-feltüntetést szerették volna kötelezővé tenni a számlán. Az állam így 10-20 milliárd forintos pluszadóbevételre tett volna szert.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!