Miklós
-7 °C
2 °C

Magyarország mentheti meg a brit elektronikai ipart?

2003.01.13. 13:06
A kormány szervezze meg, hogy valahol Kelet-Európában (szóba jöhet Cseh- Lengyel vagy Magyarország is) létesüljön egy vagy több ipari park, különben a nagy-britanniai gyártók akár 100 ezer munkahely megszüntetésére is kényszerülhetnek. A Financial Times cikke szerint többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet szerdán ad át a brit elektronikai eszközök gyártóinak egyik legnagyobb szervezete a kereskedelmi és ipari miniszternek.
Az 1000 termelő vállalatot képviselő Intellect szerint 100 ezer munkahely szűnhet meg, ha a kormány nem avatkozik közbe. A szervezetnek olyan tagjai vannak, mint az IBM, a BAE Systems, a Nokia, a Sony, a Hitachi, a Motorola vagy a Nortel Networks. A tagok összesen 1,1 millió embert alkalmaznak Nagy-Britanniában, közülük mintegy 300 ezer tevékenykedik összeszerelő üzemekben.

Vigyék ki a gyártást

A gyártók tervei szerint a brit kormánynak - esetleg más EU-tagországokkal szövetkezve - ipari parkot vagy parkokat kellene létrehoznia valamelyik csatlakozásra váró országban. Magyarország a felsoroltak között szerepel. A parkokban alkatrészgyártók - köztük brit cégek is - telepednének meg, a legyártott elemeket (például nyomtatott áramkörök és műanyag alkatrészek) pedig Nagy-Britanniában szerelnék össze. A költségek így jóval alacsonyabbak lennének, mintha minden helyben készülne.

Többen élnék túl

Bár egy ilyen lépés első látásra hátrányos is lehetne a briteknek, hiszen a helyben működő alkatrészgyártóknak olcsó importált konkurenciája támadna, az összeszerelő üzemek az Intellect szerint jól járnának és jó néhány túlélhetné a krízist, mert számukra biztosítva lenne az olcsó alkatrész. A szervezet a dokumentumban úgy fogalmaz, hogy amúgy is irreális várakozás lenne, hogy a részegységek gyártása valaha is visszatérhessen a Brit-szigetekre.

A Financial Times szerint a Kelet-Európában előállított alkatrészek 15 százalékkal lehetnének olcsóbbak a brit gyártásúaknál, nagyrészt amiatt, hogy a bérköltségek az angliainak csak harmadára rúgnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.