Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Itt vannak a jövő évi költségvetés első számai

2006.10.20. 09:55
Jövőre az államháztartási hiány pénzforgalmi szemléletben a GDP 8,2 százalékára rúghat, 2008-ban 4,1, 2009-ben 3,3, az évtized végén pedig 2,9 százalékos lehet - ezekkel a számokkal készül a jövő évi költségvetés a Világgazdaság információi szerint.

Amennyiben azonban a büdzsé még az idén átvállalja a Nemzeti Autópálya Zrt.-től a sztrádaépítésekkel kapcsolatos adósságot, akkor jövőre a pénzforgalmi módszertan szerint számított deficit a bruttó hazai termék 6,8 százalékát teheti ki. Noha a kormány szerdán tárgyalta első olvasatban a 2007. évi költségvetési törvénytervezetet, az azt követő sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter még nem mondta el ezeket az államháztartást finanszírozó befektetők számára jelentőséggel bíró adatokat.

A büdzsé döntően a konvergenciaprogramban rögzített peremfeltételek, intézkedések alapján készül, ám a Világgazdaság úgy tudja, egy-egy eddig nem ismert elemmel is kalkulál a kabinet. Így például a magánszemélyek különadója évi 6,7 milliós jövedelem felett lépne be. (A nyáron elfogadott adócsomag értelmében az ismertebb nevén szolidaritási adót a jelenleg mintegy 6,3 millió forintos nyugdíjjárulék-plafon feletti jövedelem után kellene fizetni 2007-től.)

Az adók területén további érdekesség, hogy "befagyasztanák" a főbb adónemek kulcsait, valamint az szja-sávhatárokat 2010-ig. Az áfa továbbra is 5 és 20 százalékos mértékkel működne. A személyi jövedelemadó esetében működne a hideg progresszió: a 18 százalékos alsó szja-kulcsot a következő négy esztendőben évi 1,7 millió forinttól váltaná fel a 36 százalékos elvonás. A tételes eho pedig az időszak végéig a jelenlegi havi 1950 forinton maradna, csakúgy, mint a 29 százalékos munkáltatói tb-járulék. Ezeknek az adja a jelentőségét, hogy még a konvergenciaprogramban is - a kisebbik koalíciós párt nyomására - rögzítették: jövőre megfontolják a közteherviselés átalakítását.

A Világgazdaság értesülése szerint a reformintézkedések tartalmát az EU által elfogadott dokumentumhoz képest nem bontották ki bővebben, kivétel ez alól a nyugdíj és a közoktatás ügye. A lap úgy tudja, egy évvel emelkedhet az előre hozott öregségi nyugdíjkorhatár. A konvergenciaprogram korábban az emelés dátumát már rögzítette, ám a 2009-es bevezetés mellett a mértékről nem szólt. A közoktatást érinti az az elképzelés, hogy a 2008-as tanévtől a nyolc évfolyamnál kevesebbel működő általános iskolákat az intézményfenntartóknak nem önállóan, hanem társintézményként kellene működtetniük.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.