Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Rekordidő alatt szavaztak a büdzséről

2003.11.26. 10:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Elhárult a legfontosabb akadály a 2004-es büdzsé december közepi zárószavazása elől, tegnap a törvénytervezet gond nélkül abszolválta az első körös szavazást.
Rekordidő alatt szavazta végig az Országgyűlés a 2004-es büdzsé tervezetéhez beérkezett ezernyi első körös módosító indítványt: kisebb megszakításokkal délelőtt negyed tíztől este hat óra utánig ültek a képviselők a padsorokban, s végeredményként összeálltak a költségvetés fejezeti főösszegei.

Előre megegyeztek

A koalíciós pártok a szavazás során végig csak a 194 fős abszolút többség környékén tudták biztosítani a kormány által támogatott javaslatok elfogadását, az ellenzék ugyanakkor általában mintegy húsz fővel kisebb létszámban volt jelen. Így egy percig sem forgott veszélyben a kabinet akaratának érvényesítése. A koalíciós frakciók korábban megegyeztek a kormánnyal arról, hogy csak az általa is támogatott javaslatokra szavaznak igennel.

A második körben már csak fejezeteken belüli átcsoportosításokra lesz lehetőség; egyelőre 120 ilyen, már korábban beadott szocialista párti indítványról tudni, ebből tucatnyit támogatott a kormány a bizottsági üléseken. A fideszes javaslatok közül továbbra is csak a technikai jellegűek számíthatnak támogatásra.

Újabb módosító indítványok beadására jövő hét elejéig van lehetőség, ezt követően alakítja ki a csütörtöki bizottsági ülésre a Pénzügyminisztérium az álláspontját. Az első körös szavazás lebonyolításával elhárult a legfontosabb akadály a jövő évi költségvetési törvény december közepi zárószavazása elől.

Több jut az önkormányzatoknak

Az államháztartás európai uniós számbavételi rendszere szerint számított hiánya nem változott az eredetileg tervezett 3,8 százalékhoz képest. A központi költségvetés 2004-es bevételi előirányzata 5481,5 milliárd forint, kiadási előirányzata 6132,4 milliárd forint pénzforgalmi szemléletben. Pénzforgalmi szemléletben az eredetileg benyújtott tervekhez képest a központi költségvetés jövő évi kiadásai 39,470 milliárd forinttal emelkednek, bevételei pedig 2,937 milliárddal csökkentek.

Az államháztartás egészében pénzforgalmi szemléletben a kiadások 42,4 milliárd forinttal emelkedtek, a bevételek pedig 8,1 milliárd forinttal csökkentek. A módosítások nyomán az önkormányzatok forrásai összesen 43 milliárd forinttal emelkednek.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!