Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Nem a bevételeken múlik az idei büdzsé sorsa

2004.01.28. 08:45
A költségvetés kiadási oldalán kell megtalálnia a Pénzügyminisztériumnak az idei büdzsé hiányának mérséklését szolgáló forrásokat, a bevételek ugyanis várhatóan nem rontják az egyenleget.
Bár hétfőn több nyilatkozó is arról beszélt, hogy a költségvetés mindkét oldala felülvizsgálatra szorul, a rendelkezésre álló adatok nem ezt igazolják (ráadásul az adótörvényeken év közben csak abban az esetben lehet változtatni, ha a módosítás az adózó számára előnyös). A tavaly decemberi adóbevétel ugyan csaknem 70 milliárd forinttal elmaradt a várttól, ám ez javarészt a terven felüli bevételeket érintette, s nem veszélyeztette az idei költségvetés tervezésekor figyelembe vett számokat. A legtöbb adónem esetében a bázisadatok jobbak lettek a tavaly ősszel törvényben módosított bevételi összegeknél, ráadásul az alultervezett infláció is többletet jelent a fogyasztási adók esetében.

A vám hetvenöt százaléka Brüsszelé

A Napi Gazdaság számításai szerint a központi költségvetés bevételi főösszege 10,9 százalékos növekményt tartalmaz az előző évi tényleges folyamatokhoz képest, ha viszont az előirányzatokhoz mérjük a növekedést, a változás 14 százalék. A bevételi oldal szerkezete átalakul 2003-hoz képest: egyrészt új adónemként belép az ökoadó, másrészt megjelenik az Európai Uniótól származó visszatérítés, ami lényegében a központi költségvetés uniós kapcsolatokból származó bevételeit takarja 43,9 milliárd forint összegben. Ezzel párhuzamosan május 1-jétől a vám 25 százaléka marad csak a magyar költségvetésben, 75 százalékát az uniós büdzsé nyeli el.

Nem szerepel továbbá a bevételi címek között az MNB befizetése, amely az EU-elszámolás miatt jövőre az államháztartás egyenlegét nem, csak annak finanszírozását javíthatja. Az adóbevételek közül a személyi jövedelemadónál megállapítható, hogy az idei előirányzatban rejlő növekmény lényegesen alacsonyabb lenne, ha teljesül a tavalyi terv. Az államháztartási szintű szja-bevételnek (ami megoszlik a központi büdzsé és a helyi önkormányzatok között) az idei előirányzat teljesítéséhez több mint 13 százalékkal kell emelkednie, ám a növekmény javát az önkormányzatok részesedése viszi el. A négy hónapja feltételezhetőnél kisebb bővülés is elegendő ugyanakkor az áfa, a jövedéki és fogyasztási adók esetében. A társasági adóban sok múlik azon, hogy a vállalkozások tényleg átvitték-e a tavaly elért nyereségüket 2004-re, ahogy azt a PM-ben gondolják. Ennek okát az idén 2 százalékponttal 16 százalékra csökkenő társasági adóban kell keresni. Bizonytalan továbbá, hogy miként alakulnak idén az illetékbevételek: az előirányzat ugyanis 4 milliárd forinttal alacsonyabb a tavaly elértnél, ám a lakáspiac kamatfeltételeinek változása miatt nem várható az előző évi eredmény megismétlése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.