Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke úgy véli, a szállodákhoz tartozó vendéglátóegységekben mindenütt működik a HACCP, ám az 1-3 személyes büfékben ezt szinte lehetetlen teljesíteni. A megkívánt minőség biztosításához ugyanis jelentős fejlesztésekre lenne szükség. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője szerint annak ellenére, hogy nem minden uniós országban elvárás e rendszer alkalmazása, helyes, hogy Magyarországon kötelező.
Büntetés
A fogyasztóvédelmi hatóság a hagyományos nagyszabású nyári ellenőrző akciója részeként vizsgálja majd a HACCP meglétét - tájékoztatott Kati Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kommunikációs vezetője. Az ellenőrzés a turisztikai főszezonban természetesen fokozottabban érinti a vendégforgalom szempontjából kiemelt térségeket, de az akció országos lesz. A feltárt hiányosság jellege alapján döntik majd el, hogy annak felszámolására mennyi haladékot adnak. Ezt követően azonban visszatérő ellenőrzés lesz. Ha az érintettek akkorra sem teljesítik az HACCP elvárásait, komolyabb pénzbírság vár rájuk. A büntetés mértéke a becsülhető vendégforgalomtól függ.
A fogyasztóvédelmi hatóság tervei szerint a nyári ellenőrzés alatt - várhatóan augusztusban - részértékelést készítenek, melynek eredményétől függően változhat az ellenőrzés stratégiája.
Hasonló ellenőrzésre készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is. Ócsai Lajos főosztályvezetőtől megtudtuk, hogy a szolgálat is toleráns lesz az első ellenőrzéskor, bár a bevezetés későbbre halasztása miatt már mindenkinek felkészültnek kellene lennie. Nem kifejezetten a HACCP miatt mennek ki helyszínre, de ahol ellenőriznek, ott mindenütt megvizsgálják majd, hogy létezik-e az előírt dokumentáció. Ahol hiányosságot tapasztalnak, oda egy hónapon belül visszatérnek.