Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

A holland csirke visszavág

2006.04.14. 12:48
Közleményben fejezte ki rosszallását a CBA amiatt, hogy a Baromfi Terméktanács azt állította, hetente több kamionnyi olcsó holland csirketerméket hoz be az országba az áruházlánc. A CBA szerint "a terméktanács támadása elofogadhatatlan, mert az agrárium jelenlegi helyzetében nem vezet semmire".

Háromezer CBA-boltból összesen tizenhatban kínáltak holland baromfit, és az is kifogástalan minőségű volt - hangsúlyoz az Indexhez eljuttatott közleményben az áruházlánc. A CBA Kereskedelmi Kft. márciusban a Baromfi Terméktanács (BT) kezdeményezésére elfogadta, hogy "távol tartja magát" az importbaromfi-behozataltól, csökkentendő a madárinfluenza-hisztéria ágazatra káros következményeit.

Túltermelés és import

Most azt írják, a CBA franchise-rendszer, amelyet kétezer önállóan gazdálkodó vállalkozás épít fel, és ezek közvetlen importjoggal rendelkeznek. A lánc ezzel együtt azt az irányelvet adta ki hálózatának, hogy a magyar baromfi értékesítését kell szorgalmazni. "Boltjainkban a pultokon már hónapokkal a terméktanács megjelenése előtt kihelyeztünk táblákat, hogy magyar baromfit kínálunk, mert szerintünk az ágazat problémája nem 2006 márciusára datálandó vissza" - magyarázzák a közleményben.

A BT igazgatója a Világgazdaságban azt kifogásolta - a cikket az Index egy az egyben átvette -, hogy a magát magyar üzletláncként reklámozó bolthálózat is importált külföldi baromfitermékeket. A lap szakértőkre hivatkozva azt írta, érthetetlennek tartják a CBA magatartását, mivel a hazai baromfipiacot fokozódó túltermelés jellemzi.

Az agrárium jelenlegi helyzetében

A CBA ezzel azt szegezte szembe: felkarolták a magyar termékeket és termelőket azzal, hogy 2005 óta gyártatják a Minőségi Magyar logo alatt a legjobb minőségű hazai élelmiszereket, amelyeket teljes hálózatukban forgalmaznak. A BT támadását a CBA elfogadhatatlannak találja, "mert az agrárium jelenlegi helyzetében ez nem vezet semmire".

Neubauer Katalin kereskedelmi vezérigazgató az Indexnek megerősítette: arra kérték az érintett üzleteket, hogy a továbbiakban mellőzzék a holland importot. A hét első felében egyébként még ott voltak ezek a termékek a boltokban. Neubauer hozzátette: több kamionnyi mennyiségről egyébként nem volt szó, szerinte néhány mázsát hozhattak be mindössze.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!