Auguszta
5 °C
22 °C

Beszűkülhet a cigarettapiac

2003.10.14. 08:31
A kormány jövőre a legális cigarettafogyasztás mindössze tíz százalékos csökkenésével számol, ám az e piacról tervezett adóbevételnövekedés ennél nagyobb visszaesést valószínűsít.
A Pénzügyminisztérium jövőre tíz százalékos cigarettafogyasztás-csökkenéssel számol a jövedéki adó jelentős növelése nyomán várható fogyasztóiár-emelkedés miatt - derült ki a költségvetési törvénytervezetből. A szaktárca 2004. január 1-jétől 35 százalékkal kívánja emelni a dohánytermékek jövedéki adóját.

Mivel a jelenlegi adóbevétel évenként 140-150 milliárd forint, tíz százalékos forgalomcsökkenéssel számolva hozzávetőleg 30-35 milliárd forint többletbevételhez juthatna az állam. Csakhogy a szaktárca korábban úgy nyilatkozott, hogy mindössze 15 milliárd forint többletbevételre számít a cigaretta jövedéki adójának növeléséből.

Folyamatos csökkenés

Ez pedig sokkal inkább a piac húsz százalékos zsugorodására utal, mint tíz százalékosra. Az idei fogyasztás-visszaesést a PM két százalékra tervezte, ami az előző évekhez képest jóval szerényebb.

A kilencvenes évek óta folyamatosan zsugorodik a cigarettapiac, az utóbbi években a gyors áremelkedések miatt évente rendre 3-5 százalékkal. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség főtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a minisztérium prognózisa ellenére is a legális piac húsz százalékos csökkenésével számolnak jövőre.

Arról egyelőre nincs pontos képe, hogy mennyivel csökkenhet idén a legális cigarettafogyasztás, ám úgy véli, a tavalyi áthúzódó és az áprilisi jelentősebb jövedékiadó-emelések miatt bekövetkezett árdrágulás hatására a csökkenés öt százalék körül alakul.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!