Pál
-9 °C
0 °C

Drágul a cigaretta

2004.02.03. 09:02
Valamivel kevesebb mint tizenöt százalékkal, 365 forintról 415 forintra nő a közkedvelt cigaretták, így például a legkeresettebb Sopianae fogyasztói ára. Bede Rita, a márkát forgalmazó British American Tobacco Magyarország Kft. szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy új árlistájuk már a területi képviselőknél van.
Február közepéig a raktáron lévő, olcsóbb termékeket értékesítik az üzletek. Ezt követően már a január elsejétől jelentősen megnövelt adótartalmú termékek kerülnek a polcokra. A kereskedőktől származó információk szerint a másik nagy gyártó, a Philip Morris Magyarország Kft. még nem adta közre új árlistáját.

A Pall Mall, a Multifilter, a Kent és a Marlboro is drágul

A szintén kedveltnek számító, magasabb árkategóriába tartozó termékek, így a Pall Mall és a Multifilter ára várhatóan 415 forintról 470 forintra növekszik és az 505 forintos cigaretták, mint a Kent, vagy a Marlboro 560 forint körüli áron lesznek kaphatók. A cigaretták jövedékiadó-tartalma január elsejével harmincöt százalékkal növekedett.

Jelenleg a tételes adótartalom - amelyet a gyártók ezerszálanként fizetnek - 6450 forint, a százalékban számolt közteher pedig - amelyet egy doboz fogyasztói ára után kell fizetni - huszonhárom százalékra nőtt.

Egy csomag cigaretta árának több mint fele adó

A NAPI Gazdaság számításai szerint így egy pakli - immáron 415 forintos - cigaretta adótartalma 224,45 forint. Ugyanakkor a rendelkezésre álló számok szerint az új fogyasztói árból kalkulálva a jövedékiadó-növekmény mindössze valamivel több mint 30 százalékban érvényesül. Tehát a gyártók a maradék öt százalékot továbbra is átvállalják. Így az év további részében nem kizárt egy újabb, a jelenleginél kisebb árnövekedés, amely után a fogyasztói árra vetítve a termék közterhe ötvenegy-ötvenkét százalék lesz.

Az uniós követelmények szerint egy doboz cigaretta jövedékiadó-tartalmának el kell érnie az ötvenhét százalékot vagy ezer szálra vetítve a 64 eurót, amely dobozonként 1,28 eurós adótartalmat jelent. Az uniós fizetőeszköz jelenlegi árfolyamával számolva ez 335 forint körül van. Ehhez képest a közkedvelt márkák adótartalma 224,45 forint, vagyis még messze elmarad a követelményektől. A Pénzügyminisztérium a 2004-es költségvetésben átlagosan 10 százalékos cigarettaforgalom-visszaeséssel számolt, míg a gyártók nem tartják kizártnak a 20 százalékos csökkenést sem.

A trafikok forgalma csökken, a feketepiac virágzik

A legforgalmasabb hipermarketek dohányboltjaiban egyelőre nem tapasztaltak forgalom-visszaesést, ugyanakkor a leginkább árérzékeny vevőkörrel rendelkező trafikok némelyike már huszonöt-harminc százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, leginkább azért, mert szerintük élénkült a feketekereskedelem és a fogyasztók decemberben nagy mennyiségű terméket vásároltak fel. A kis trafikok forgalomváltozását általában némi csúszással követi a piac többi szereplőjéé is.

A fogyasztás csökkenése közegészségügyi szempontból kívánatos, a dohányzás okozta ártalmak visszaszorulásával jelentős költség takarítható meg a társadalombiztosításnál, ám a Dohányboltosok Országos Egyesülete szerint a feketepiac látványos élénkülése miatt nem csökken szignifikánsan a fogyasztás. Szerintük már olyan helyeken is megjelentek a feketézők, ahol eddig nem árultak. A helyzet december óta romlik és a kis boltosok egyelőre nem látják, hogy az illetékes szervezetek tennének valamit az ügyben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!