Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Drasztikusan emelkedhet majd a cigi ára

2004.07.14. 07:19
Egy-két évre zsúfolhatja be a dohány jövedéki adójának elkerülhetetlen, 30-40 százalékos emelését a PM. A tárca megállapodott a Magyar Dohányipari Szövetséggel, hogy jövőre nem emeli a cigaretta jövedéki adóját.
Jövőre nem emelkedik a dohány jövedéki adója a Magyar Dohányipari Szövetség és a Pénzügyminisztérium között létrejött egyezség értelmében, pedig egyes számítások szerint az EU minimumszintje eléréséig, 2009-ig még 30-40 százalékos adóemelést kell végrehajtani. Az ágazat a mind nagyobb teret nyerő illegális forgalom miatt fordult a pénzügyi tárcához, egyes becslések szerint két év alatt 18-20 milliárd szálról 15 milliárdra csökkent az adózott termékek forgalma, miközben az illegális piac 5 milliárd darabosra bővült.

A pénzügyi tárca az EU által meghatározott minimumszintek teljesítésére évenkénti, egyenletes ütemben végrehajtott adóemelési lépéseket tervez - jelezte a Napi Gazdaságnak a PM. Szakértők szerint ugyanakkor később sem biztos az adóteher növekedése, kérdés például, hogy 2006-ban, a választási évben mekkora adóemelésre vállalkozik a kormány: ezek alapján valójában három évre szűkül le a felzárkózás időszaka.

Infláció, ár, önmegtartóztatás

Újabb problémát vet fel, hogy az euró 2010-re kalibrált bevezetéséhez két évvel korábban, tehát 2008-ban kellene teljesíteni a makrokövetelményeket: elemzők szerint az államháztartás szempontjából jól jönne a növekvő jövedéki adóbevétel, az infláció leszorítása ugyanakkor más eszközöket, például a fogyasztáshoz kapcsolt adók moderált emelését kívánja meg. Így a dohánytermékek drágulása később drasztikusan következhet be.

Sokáig elérhetetlennek tűnt az uniós elvárások közül az, amelyik a kiskereskedelmi árra vetítve 57 százalékban állapította meg a minimális jövedéki adószintet. Idén már az ár 58,3 százalékát teszi ki az adó - erről a PM tájékoztatta a Napi Gazdaságot. Ehhez azonban az év eleji 35 százalékos adóemelésen túl szükség volt az iparág önmegtartóztatására, vagyis a legnépszerűbb cigarettamárkák árainak mérsékelt emelésére, a vetítési alap ugyanis csak így tudott alacsony maradni. Amennyiben jövőre nem lesz jövedékiadó-emelés - a PM legalábbis nem kezdeményez és nem támogat ilyen indítványt - a forgalmazóktól függ, hogy az uniós szint alá kerül-e az adó mértéke. Ebből is kiderül, hogy 2009-ig bajosan lehet előre jelezni az adóemelés ütemezését, ez függ ugyanis az inflációtól, a nettó ártól is.

A jövedéki adót nemcsak a kiskereskedelmi ár szerint, hanem szálanként is meghatározzák. Eszerint 1000 darab cigaretta után legalább 64 eurót kell fizetni, jelenleg Magyarországon 41,9 eurót rónak le az adózók. A két adómérték együttesen adja a piaci megfigyelők szerint meglévő 30-40 százalékos elmaradást, amit az évtized végéig kell behozni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.