Ágnes
-13 °C
0 °C

Eltűnik a cigireklám a boltokról

2004.09.09. 08:13
Köztéri reklámozásnak minősül, így tilos az üzletek homlokzatán cigarettát hirdetni - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Egyelőre nem tudni, mennyi bevételtől esnek el a boltosok.
Tilos a kiskereskedelmi egységek homlokzatán cigarettamárkákat reklámozni - hangzik a Legfelsőbb Bíróság precedens értékű ítélete. Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület több esetben kezdeményezett kiskereskedelmi egységek ellen pert azzal az indokkal, hogy a dohánytermékek köztéri reklámozásának tilalma az üzletek homlokzatára is kiterjed.

A dohányipar elfogadja a döntést

Bede Rita, a BAT British American Tobacco Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: tiszteletben tartják a Legfelsőbb Bíróság jogértelmezését, leveszik a homlokzatokról a márkáik hirdetéseit, sőt arra kérik a többi dohánygyártót, hogy azok is tegyenek így. Mindazonáltal az iparág értelmezése szerint a termékek eladáshelyi kommunikációja, vagyis a kiskereskedelem alkotmányos szólásszabadsága az üzletek homlokzatára is kiterjed - tette hozzá Bede Rita. Másik három peres ügy még az Alkotmánybíróság előtt fekszik, jogértelmezésére várva.

Pénztől esnek el a boltosok

A Legfelsőbb Bíróság döntését követően a kis dohányboltok tulajdonosai attól tartanak, hogy csökken üzletük reklámértéke, ugyanis a szakboltok jelentős részben - a cigaretta szűk árrése miatt - reklámszerződéseket kötöttek a gyártókkal, ezzel növelve egyébként folyamatosan csökkenő hasznukat. A döntéssel a Dohányboltosok Szövetsége nem ért egyet: belátják, hogy élelmiszerüzleten nincs keresnivalója egyetlen cigarettareklámnak sem, ám a szakboltoknál a homlokzati hirdetmény gyakorlatilag cégérként szolgált. Egyelőre nem lehet kiszámítani, hogy mennyivel kevesebb reklámárbevételhez jutnak majd az üzletek, ugyanis ezeket a szerződéseket az üzlet csomagban köti meg a gyártóval, így egybeszámolják az üzleten belüli felületeket és az üzleten kívülieket. Az egyesület szerint ez majd év végén, az újabb szerződések megkötésekor derül ki.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.