Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

A Cooptourist felfüggesztette irodái működését

2003.10.22. 16:31
A Cooptourist Rt. nehéz gazdasági helyzetére való tekintettel szerdán felfüggesztette irodáinak tevékenységét, a cég jövőjéről november 15-én dönt a közgyűlés - tudatta az utazási iroda.
A társaság közleménye szerint a felfüggesztés elsődleges célja, hogy megállítsák a veszteségek növekedését. A Cooptourist mintegy 60 alkalmazottal 13 irodát működtetett. Kőteleky László, a Cooptourist vezérigazgatója korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a társaságnál tavaly májusban indult meg egy reorganizációs program, amelynek keretében a fejlesztésekre 200-300 millió forintos tőkebefektetésre lett volna szükség. A program során szervezetkorszerűsítést, létszámleépítést hajtottak végre, előkészítették egy korszerű informatikai rendszer kiépítését, új piaci stratégiát alakítottak ki.

Se hitel, se befektető

Ezzel párhuzamosan a külső tőke bevonását célzó tárgyalásokat folytattak, amelyek azonban nem vezettek eredményre. Továbbá sikertelenek voltak a cég által kezdeményezett hitelfelvételi, tőkepótlást célzó banki tárgyalások is. A vezérigazgató korábban hangsúlyozta: az utasok mindebből semmit sem éreznek, hiszen egy ideje a társaság inkább ügynöki utakat értékesített. A társaság bejegyzett vagyoni biztosítéka 65 millió forint.

"Reméljük, hogy a közgyűlésen a társaság jövőjét illetően pozitív döntés születik. Ha mégis a végelszámolás mellett dönt a tulajdonosi kör, a rendelkezésre álló vagyon még mindig meghaladja a jegyzett tőkét, amely várhatóan fedezetet nyújt a tartozások kiegyenlítésére" - áll a közleményben. A korábbi közlés szerint a társaság jegyzett tőkéje 371,6 millió forint, a saját vagyona pedig 378 millió forint. 2001-es árbevétele 1,3 milliárd forint volt, míg tavaly csupán 800 millió forintos bevételt ért el. A közlemény szerint a társaság ellen jogerős felszámolási eljárás nincs.

Visszafizetett, visszahozott

A Gazdasági Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében megerősítette, hogy az utazási vállalkozó szerdától az utazásszervezői- és közvetítői tevékenységét nem folytatja. A GKM úgy tudja, hogy a Cooptourist október 15-e óta utasokat nem vesz fel, az utasok által befizetett részvételi díjakat, előlegeket maradéktalanul visszafizette, külföldön maradt utasa nincs.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.