Emánuel
4 °C
12 °C

Indul a Hídépítő-Alterra páros

2006.01.27. 09:09
Szeptemberben kezdődhet el a főváros központi szennyvíztisztítójának kivitelezése, amelynek építési munkálatai nagy részét - a megbízást elnyert konzorcium tagjaiként - a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. végzi el. A Fővárosi Önkormányzat a napokban a szennyvíztisztítót kiszolgáló többi létesítmény kivitelezői pályázatát is elindította.

Ma írja alá a kivitelezői pályázaton nyertes Csepel 2005 FH konzorcium képviselője a fővárosi központi szennyvíztisztító tervezési, építési és négy évre szóló üzemeltetési feladataira vonatkozó szerződéscsomag megkötését lezáró memorandumot. Az aláírással az utolsó akadály is elhárul Kelet-Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásának megkezdése elől, igaz, az építkezés elindítására jó néhány hónapot várni kell. A konzorciumnak még meg kell szerezni a jogerős vízjogi létesítési engedélyt, s a kiviteli terveket is véglegesíteni kell. Így azzal számolunk, hogy a munkálatok szeptember végén kezdődhetnek - fogalmazott Zsigmondi András, a Hídépítő Rt. vezérigazgató-helyettese.

A francia Degremont SA és OTV France, valamint a magyar Hídépítő Rt. és Alterra Kft. alkotta Csepel 2005 FH konzorcium 62 milliárd forintos ajánlatával nyerte meg a Csepel-sziget északi csücskébe tervezett környezetvédelmi létesítmény kivitelezésére kiírt tendert, amelynek eredményét december közepén hirdették ki.

A Csepel 2005 FH két alkonzorciumra oszlik. A két francia vállalat közösen szállítja le és helyezi üzembe a létesítmény működtetéséhez szükséges technológiai berendezéseket, míg a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. az építési munkákat végzi majd. Az építési feladatok a megbízás értékének nagyjából 50 százalékát teszik ki, s a két magyar cég között még folynak az egyeztetések ezek pontos megosztásáról. Zsigmondi András elmondta: a konzorciumnak úgy kell ütemezni a munkálatokat, hogy 2008 nyarán elkezdődhessen a próbaüzem, 2009 közepétől pedig teljes erővel működhessen a létesítmény.

Ugyanakkor maga a szennyvíztisztító csak a legfontosabb eleme lesz Budapest központi szennyvízkezelő rendszerének. További beruházások szükségesek ugyanis ahhoz, hogy eljuttassák a szennyvizet Csepelre mindazokból a kerületekből, amelyek csatornarendszerét nem csatlakoztatták a meglévő - észak- és dél-pesti - szennyvíztisztítókhoz. Ehhez Budán újabb főgyűjtőcsatornát kell építeni, az összegyűlt szennyvíz továbbításához pedig speciális átemelőket kell létesíteni, végül a Budáról összegyűlt szennyvizet egy a Duna alatt létesítendő csővezetéken juttatják el a Csepel-szigeti szennyvíztisztítóhoz. Emellett a tisztítóban óriási mennyiségű szennyvíziszap keletkezik, ennek hasznosításához egy komposztálótelepet is létesíteni kell.

A kapcsolódó beruházások előkészítése keretében a Fővárosi Önkormányzat néhány nappal ezelőtt írta ki a Duna alatti csőátvezetés kivitelezésére, valamint három szivattyútelep létesítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, míg a budai főgyűjtőcsatorna építésére vonatkozó tender várhatóan nyáron indul el. Mindezt figyelembe véve az egyes helyszíneken 2006 második felétől indulhatnak el az építési munkálatok.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!