Árpád
-2 °C
9 °C

Jó üzlet a csere

2004.12.28. 13:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Karácsonykor gyakran megesik, hogy nem a megfelelő méretű ruhát kapjuk, hirtelen három példányunk lesz az aktuális sikerkönyvből, két hajszárítóval is kedveskedtek szeretteink. A legtöbb áruház vevőszolgálatainál ilyenkor hosszú sorokban állnak a vevők, hogy visszacseréljék a nem kívánt ajándékot.
Az áruházak nem kötelesek kicserélni karácsony után a termékeket, csak abban az esetben, ha hibás az áru - nyilatkozta kérdésünkre a fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Siklósi Máté szerint azonban számos kereskedő felismerte, hogy jó vevőcsalogató, ha cserél, és nem is károsodik ezzel. Ilyenkor általában a három napos visszavételi garanciát sem veszik olyan komolyan, az ünnepektől számított 8-15 napon belül a bontatlan csomagolású terméket visszavivő vásárlóknál biztosítják a cserelehetőséget.

Fontos a csomagolás

Az Electro World évek óta azt a gyakorlatot követi, hogy ha a vásárló szeretné ajándékát kicserélni egy másik termékre, akkor ezt a vásárlást igazoló blokkal és az eredeti csomagolással megteheti - nyilatkozta az Indexnek az áruházlánc ügyvezetője. Sebestyén Péter elmondta, ezekre azért van szükség, mert a blokk nélkül a számítógépes rendszer nem képes az adatokat hitelesen feldolgozni. Az eredeti csomagolás pedig azért kell, mert különben a visszacserélt készülék már nem hozható teljes áron forgalomba.

Karácsony után azonban a csomagolás nélkül is visszavehetnek termékeket, ilyenkor egyedi alapon bírálják el az eseteket. Előfordulhat, hogy csak a csomagolás költségeit kell a vásárlónak megtérítenie, ami általában egy-kétezer forintos tétel. Ha a vásárló a visszahozott termék helyett nem talál másikat, akkor a visszacserélt készülék értékét vásárlási utalványban is kérheti. Cserénél teljesen mindegy, hogy a terméket melyik Electro World áruházban vásárolták, mert azt bármelyik áruházban kicserélhetik.

Hosszú sorok

A hipermarketekben sem gond, ha ilyenkor visszaviszik a nem kívánt ajándékot. A Tesco általában a törvény adta lehetőségek szerint veszi vissza a termékeket, de a karácsonyra való tekintettel ilyenkor rugalmasabbak - tudtuk meg az áruházlánc kommunikációs igazgatójától. Danks Emese az Indexnek elmondta, műszaki cikkek esetében ilyenkor eltekintenek a három napos visszavásárlási garanciától, hiszen a karácsonyi ajándékokat általában korábban veszik meg, így a legtöbben kifutnának a határidőből.

A cseréhez blokk kell és az eredeti csomagolás, és cserélni csak a vásárlás helyszínén tudnak. Bár a kommunikációs igazgató számokat még nem tudott mondani, annyi bizonyos, hogy sokan élnek a csere lehetőségével, a Tesco áruházakban hosszú sorok állnak a vevőszolgálati pultok előtt.

Ruha és könyv

Ruhát nem csak a karácsonyi időszakban lehet visszacserélni, szinte valamennyi ruhaboltban ki lehet cserélni a rosszul megválasztott ruhát - természetesen blokk ellenében.

Karácsonykor a könyvforgalom is fellendül, így itt is előfordul, hogy kettőt kapunk az aktuális slágerkönyvből. A Fókusz áruházaiban már az ünnepek előtt is előfordult, hogy visszavittek könyvet, karácsony után pedig nagyon sokan élnek a lehetőséggel. A könyvesboltokban blokk ellenében kicserélik a könyvet, vagyis a vevő utalványt kap, amit levásárolhat.

Természetesen csak akkor veszik vissza a könyvet, ha nincs megrongálva. Hangzóanyagot azonban ilyenkor sem vesznek vissza - tudtuk meg az egyik könyvesbolt vezetőjétől.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.