Vilma
-8 °C
3 °C

Csányié a legnagyobb tejipari cég

2005.11.24. 09:18
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóé lehet a legnagyobb hazai tejipari vállalkozás, mivel a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a már ma is Csányi-érdekeltségű pécsi Új-MiZo Rt. és az olasz tulajdonú szegedi Sole Rt. fúzióját. Az új társaság 31,7 százalékos részesedésével megelőzheti az eddig piacvezető Friesland Hungária Rt.-t.

Új piacvezető cég születhet a hazai tejiparban, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató közvetett érdekeltségébe tartozó pécsi Új- MiZo Rt. és az olasz tulajdonú szegedi Sole Hungária Rt. fúzióját – tudta meg a Világgazdaság.

Beolvadna

A tranzakció során az Új-MiZo olvad be a Soléba. Az új társaság piaci részesedése a GVH szerint 31,7 százalékot tehet ki, szemben az eddig piacvezető, holland érdekeltségű Friesland Hungária Rt. 25 százalék körüli részarányával. A Sole 34,6 milliárd, az Új-MiZo 27 milliárd forint árbevételt ért el 2004-ben, míg a Friesland információink szerint 56,8 milliárdot.

A fúziót a két társaság közgyűlésének is jóvá kell hagynia, ez értesüléseink szerint a jövő héten történik meg. A mindkét cég jogutódjának minősülő új vállalkozás szavazati jogot biztosító részvényeinek 50,5 százalékos tulajdonosa a ciprusi Unostar Enterprises (UE) Ltd. lesz, amely ma az Új-MiZo részvényeinek 84,02 százalékát birtokolja.

Az UE százszázalékos tulajdonosa a Bonitas 2002 Kft., amely Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik. A Bonitas irányítja többek között a pécsi Délhúst és a szegedi Picket is. A csoport összesített árbevétele 93 milliárd forint volt 2004-ben.

A fúzióhoz azért volt szükség a GVH engedélyére, mert a két tejipari cég tavalyi együttes nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, illetve a beolvadó Új-Mizo Rt. és kapcsolódó cégeinek együttes árbevétele az 500 millió forintos limitet. A hivatal az ügyben azt vizsgálta, hogy a tranzakció nem hoz-e létre vagy nem erősít-e meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony versenyt az érintett piacon.

Veszélyek

A GVH álláspontja szerint nem valószínű, hogy a 31,7 százalékos piaci részesedéssel létrejövő új vállalkozás gazdasági erőfölénybe kerülne. Ugyan csökkenhet a verseny, de a Friesland részesedése így is 20-25 százalékos. Számolni kell a jelentős kapacitástartalékú egyéb hazai vállalkozások, illetve a dinamikusan bővülő, már 10 százalékos részarányt elérő import versenyével is – mutatott rá a versenyhatóság.

Az összeolvadás után létrejövő társaság pontos tulajdoni szerkezetéről és vezetéséről csak a közgyűlések után lehet nyilatkozni – tájékoztatták lapunkat Csányi Sándor környezetéből, s hozzátették: a fúziós folyamat válasz azokra a gazdasági kihívásokra, amelyek a tavalyi uniós csatlakozás után érték a tejipart. A két cég összevonásának alapvető célja, hogy javuljon a versenyképesség. Ez a koncentráció növelésével, a termelési folyamatok koordinálásával, a méretgazdaságossági előnyökkel és más szinergiák kihasználásával valósulhat meg – tudtuk meg.

Mint ismert, a tulajdonosok a termék-előállítást az Új-MiZo kecskeméti és pécsi üzeméből már korábban áthelyezték a két társaság többi gyárába. Az Új-MiZo Csornán, a Sole Szegeden, Makón és Bácsbokodon állít elő tejtermékeket. A megmaradó feldolgozóegységek működése folyamatos, újabb szervezési lépésekre csak a piaci körülmények jelentős megváltozásával lehet szükség.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!